Tarihi Şahsiyetler

Li Hongzhang Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Lİ HUNG-ÇANG (1823-1901)

Çinli devlet adamı ve diplomat. Çin’i çağdaşlaştırma yolunda girişimlerde bulunmuştur.

15 Şubat 1823’te Anhvey Eyaleti’nde Hofei’de doğdu, 7 Kasım 1901’de Pekin’de öldü. Konfüçyüs klasiklerine dayalı geleneksel öğrenimini tamamladıktan sonra, 1844’te Pekin’de girdiği devlet memurluğu sınavlarını verdi. 1847’de Hanlin Akademisi’ni bitirdi.

Eylül 1851’de Kavangsi Eyaleti’nde başlayan ve iki yıl içinde Hunan ve Hupei eyaletlerini de içine alan geniş bir bölgeye yayılan Tay P’ing ayaklanmasının başlamasından sonra, babasıyla birlikte ayaklanmacılara karşı savaşacak yerel bir milis örgüt kurmak üzere Pekin’den Anhvey’e döndü. Uzun yıllar Tay P’ingler’e karşı başarılı savaşlar verdi. 1859’da Anhvey’ den ayrılarak Kyangsi Eyaleti’nde Tay P’ingler’e karşı savaşmakta olan Tseng Kuo-fan’ın birliklerine katıldı. 1861’de yeniden Anhvey’e döndükten sonra topladığı yeni orduyla, 1862’de Kyangsu Eyaleti’ndeki Şanghay kenti üzerine yürüyüşe geçti. Aynı yıl Kyangsu Eyaleti’nin valiliğine atandı. 1864’te İngiliz

C.G.Gordon ve ABDİi F.T.Watt gibi yabancıların komutasındaki paralı Çinli askerlerden oluşan ordularla birlikte Tay P’ing ayaklanmasını bastırdı.

Li Hung-çang 1865-1868 arasında orta, kuzey ve batı Çin’de baş gösteren yeni ayaklanmaların da bastırılmasında önemli rol oynadı. 1870’te Hunan ve Hupei eyaletlerinin genel valiliğine atandı. 25 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevi sırasında, Batılı ülkelerin baskısıyla ticarete açılan kuzey limanlarındaki ticari etkinliklerin denetlenmesi görevini de yürüttü. Çeşitli savaşlar ve yabancı müdahaleler sonucu imparatorluk otoritesinin zayıfladığı bu dönemde, yabancılarla sürdürülen tüm ticari ilişkilerden sorumlu kılınması, Çin’in dış politikasının yürütülmesinde de önemli sorumluluklar üstlenmesine neden oldu.

İlgili Makaleler