Edebi Şahsiyetler

Li Bai (Li Po) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Lİ-PO (701-762)

Çinli şair. Romantik, hüzünlü şiirleriyle tanınmıştır.

Li Tai-Po’nun doğum yeri belli değildir. Anhvei’ de öldü. Çocukken ailesi Sezuan’a yerleşti. Li-Po küçük yaşta şiire başladı ve o dönemde edebiyatçı olmak için kazanılması gereken geleneksel edebiyat sınavlarına girmedi. 742’de imparatorla tanışıp saray akademisine kabul edildi. 744’te saray yaşamından bıkıp iki yıl süren bir yolculuğa çıktı. Bu yolculukta Çin’in o dönemdeki en büyük şairlerinden Tu Fu ile tanıştı. An Lu-Şan ayaklanması sırasında Prens Yung’ un danışmanıydı. İmparatorun prensi öldürtmesinden sonra sürgüne gönderildi. Daha sonra bağışlanıp geri çağırıldı. Çok içkili olduğu bir gece gölün sularında yansıyan ayı kucaklamak isterken boğuldu.

Hang hanedanı döneminde yaşamış olan Li-Po en tanınmış şiirlerini kutlama törenlerinde ve şenliklerde yazmıştır. Derin sezgisi ile lirik duyguların sözcüsü olmuştur. Romantizm tüm şiirlerinde görülür. Yolculuk ve macera düşkünlüğü, yaşamın anlamını arama tutkusu, doğa ile iç içe yaşama isteği, şiirlerine hüzünlü bir boyut getirmiştir. İnsan yaşamının boşa geçmesine, yeteneklerin karşılıksız kalmasına karşı duyduğu üzüntü şiirlerine yansımıştır. Soyluları ve devlet memurlarını küçümseyen şiirleri de vardır.

Li-Po içkiye aşırı düşkündü. Şarap onun için bir yaratı kaynağı idi. İçki içerken yarattığı özgür, kendiliğinden dizeleri, sınır tanımaz duygularının ve engin düş gücünün kanıtı olmuştur. Şiirleriyle okuyuculara dinginliği ve doğanın yalın coşkusunu iletmiştir. Halka yakınlığı yapıtlarına ayrı bir canlılık katmıştır. Taoizm’e duyduğu ilgi şiirlerine yansıdıkça, gençlik dönemindeki ateşli yaklaşımının yerini ölçülülük almıştır. Şiirlerinde serbest bir anlatımla dilin tüm olanaklarından yararlanmıştır.

•    KAYNAKLAR: S.Obata, The Works of Li Po, the Chinese Poet, 1922; A.Waley, The Poetry and Career of Li Po, 1950.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler