Edebi Şahsiyetler

Leyla Arzuman Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KRASSA ARZUMANOVA, Lidya (1897 – 25 Mart 1988, İstanbul) Rus asıllı Türk balerin. Türkiye’de bale sanatının gelişmesine önemli katkıları olmuştur.

Rusya’da Yekaterinodar’da (bugün Krasnodar) doğdu. Kubanski kazaklarından olan bir aileden geliyordu. İlk bale derslerini küçük yaşta Polonyalımdansçı ve koreograf Romanski’den aldı. Üniversitede hukuk okuduğu sırada bir yandan da piyano öğrendi. 1912’de St.Petersburg’daki Vera Moskolova Bale Okulu’na girdi. Kulaçeskaya, Fokin, Romanof gibi ünlü bale öğretmenlerinin ders verdiği bu okulu 1917’de bitirdi. St.Petersburg’da çeşitli balelerde rol aldı. Daha sonra doğduğu kente dönerek bir bale okulu açtı. 1921’de Beyaz Ruslar’la birlikte Türkiye’ye iltica etti. Uzun bir süre özel bale dersleri verdi. 1939’da Ankara Devlet Tiyatro ve Operası’nda bale öğretmenliği yapmaya başladı. İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda Bale Bölümü kurulunca bu bölümün başına getirildi.

Krassa Arzumanova, İstanbul’da çeşitli halkevlerinde açtığı bale kurslarıyla bale sanatının yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Eminönü Halkevi’nde öğrencileriyle birlikte sahneye koyduğu Bir Orman Masalı, İncinin Kitabı adlı yapıtlar büyük başarı kazanmış, Ankara’da da sahnelenmiştir. 1975’te bir jübileyle bale yaşamını bırakan Krassa, 1983’te Müslüman olarak Leyla adını almıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler