Edebi Şahsiyetler

Lewis Carroll Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

CARROLL, Lewis (1832-1898)

Ingiliz, çocuk kitapları yazarı, matematikçi, mantıkçı. Alice Harikalar Ülkesinde romanında mantık kurallarını bilinçli olarak, tersine işlemiş, bunu yaparken de Victoria Çağı’nm baskıcı çocuk eğitimine karşı çıkmıştır.

Asıl adı Charles Lutwidge Dodgson’dur. 27 Ocak 1832’de Daresbury, Cheshire’da doğdu, 14 Ocak 1898’de Surrey’de öldü. Yetenekli ve yaratıcı bir çocuktu. On üç yaşındayken kardeşlerine kendi resimlediği bir şiir kitapçığı yazdı. Ortaöğrenimini Rugby’de, yükseköğrenimini Oxford’da yaptı. 1851’de annesinin ölümünden çok sarsılan Lewis Carroll, ömrünün sonuna dek mutlu çocukluğunun özlemini duydu. 1855’den 1881’e kadar Oxford Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yaptı.

İlk kitapları asıl adıyla yayımladığı mantık ve matematik kitaplarıdır. Bu konularda bir dizi kitabı olmasına karşın ününü Lewis Carroll adıyla 1865’te yazdığı Alice’s Adventures in Wonderland (Alice Harikalar Ülkesinde) adlı çocuk romanına borçludur. Alice Harikalar Ülkesinde’yi Through the Looking-glass (Tılsımlı Ayna) ve çocukları eğlendirmek için saçma mısralarla yazdığı The Hunting of the Snark (“Snark’ın Avı”) adlı şiir kitabı izledi. 1889 ve 1893’te iki cildini yayımladığı Sylvıe and Bruno romanı başarılı sayılmadı.