Edebi Şahsiyetler

Lev Ivanov Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

İlk koreografi denemesini 1885’te La fille mal gardee (“İyi Gözetilmeyen Kız”) ile yaptı. 1887’de müziğini Baron Vitingov- Schel’in yaptığı The Tulip of Harlem (“Harlem Lalesi”) ile ilk büyük başarısını kazandı. 1893’te Drigo’nun Volşebnaya fleita (“Sihirli Flüt”) ve Vitingov-Schel’in Sindrella balelerindeki koreografileriyle döneminin en ünlü koreografları arasında anılır oldu. 1895’te ünlü Fransız koreograf Marius Petipa ile birlikte çalışmaya başladı. Petipa-İvanov İkilisi aynı yıl Çaykovski’nin Kuğu Gölü balesini gerçekleştirerek uluslararası üne kavuştular.

Uzun süre, Petipa gibi ünlü sanatçıların gölgesinde yaşamasına ve çeşitli nedenlerle hep ikinci adam olarak kalmasına karşın, bale sanatının önemli adlarından biri olan Ivanov, özellikle uyumlu ve aşırı duygusal figürlere ağırlık vermesiyle tanınmıştır. Ko-reografisini gerçekleştirdiği yapıtların hemen hemen tümünde bu özellikleri ön plana çıkaran yorumlar ortaya koymuştur.

• YAPITLAR (başlıca): La fille mal gardee, 1885, müz. P.L.Hertel, (“İyi Gözetilmeyen Kız”); The Enchanted Forest, 1887, müz. R.Drigo, (“Büyülü Orman”); The Tulip of Harlem, 1887, müz. Vitingov-Schel, (“Harlem Lalesi”); Prens Igor, 1890, müz. A.P.Borodin; Miada, 1892, müz. Rimski-Korsakov; Volşebnaya fleita, 1893, müz. R.Drigo, (“Sihirli Flüt”); Sindrella, 1893, müz. Vitingov-Schel; Kuğu Gölü, 1895, müz. Çaykovski; Acis ve Galatea, 1896, müz. A.Kadletz; The Daughter of the Mikado, 1897, müz. Vrangel, (“Mikado’nun Kızı”); Gra-ziella, 1899.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler