Edebi Şahsiyetler

Leopoldo Torre Nilsson Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

TORRE-NILSON, Leopoldo (1924-1978)

Arjantinli sinema yönetmeni. Orta sınıfın ahlak değerlerini konu alan filmleriyle ülkesinin ilk önemli yönetmenlerinden biri olmuştur.

5 Mayıs 1924’te Buenos Aires’te doğdu, aynı kentte öldü. Sinema yönetmeni Leopoldo Torres-Rios’un oğludur. On beş yaşında babasına ve başka yönetmenlere asistanlık ederek sinemaya başladı. Sonra edebiyata ilgi duydu, bir oyun ve bir roman yazdı, bir de şiir kitabı yayımladı. 1947’de bir kısa film yaptıktan sonra 1950’de kesinlikle sinemaya geçti. İlk iki filmini babasıyla birlikte yönetti. 1957’de ise tek başına çektiği La casa del angel’le (“Meleklerin Evi”) hem ülkesinde, hem de uluslararası alanda ün yaptı.

Filmlerinin çoğunu, oyun yazarı ve romancı olan eşi Beatriz Guido’nun yapıtlarından yararlanarak çekmiştir. Zaman zaman ülkesinin tarihine ve toplumsal yapısına eğilmişse de, daha çok düzenin çeşitli kurumlarmdaki yozlaşma ve bu yozlaşma karşısında insanın saflığını yitirişi üzerinde durmuş, orta sınıfın sahte ahlak değerlerini sergilemiştir. Daha önce yüzeysel melodram ve güldürülerin üretildiği Arjantin sinemasında yeni ve nitelikli bir akımın başlatıcısı olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): La casa del angel, 1957, (“Meleklerin Evi”); La caida, 1959, (“Düşüş”); Fin de fiesta, 1960, (“Bayramın Sonu”); La mano en la trampa, 1961, (“Tuzaktaki El”); Setenta veces siete, 1962, (“Yetmiş Kere Yedi”); La terraza, 1963, (“Teras”); La chice del lunes, 1966, (“Pazartesi Çocukları”); La Maffia, 1972, (“Mafya”); Los siete locos, 1973, (“Yedi Çılgın Adam”); Boquitas pintadas, 1974, (“Boyalı Dudaklar”); Piedra libre, 1976, (“Herkese Özgürlük”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi