Tarihi Şahsiyetler

Leonhart Fuchs Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Kısa Bilgi

FUCHS, Leonhard (1501-1566)

Alman, hekim ve botanik bilgini. Değişik bitki türlerini tanımlayan ve zengin botanik terimlerini içeren yapıtlarıyla tanınır.

17 Ocak 1501’de Bavyera’daki Wemding kentinde doğdu, 10 Mayıs 1566’da Tübingen’de öldü. Bavyera’daki Ingolstadt Üniversitesi’nde klasik dil ve edebiyat öğrenimini tamamladıktan sonra 1524’te aynı üniversiteden tıp diplomasını aldı. Bir süre Münih’te serbest hekim olarak çalışan Fuchs, 1526’da Ingolstadt, 1535’te Tübingen Üniversitesi’nde tıp profesörlüğüne getirildi ve bu görevi ölümüne değin sürdürdü.

1529’daki veba salgını sırasında Tübingen’deki başarılı çalışmalarıyla tanınan Fuchs’un bilim tarihindeki önemi, hekimliğinden çok, botanikteki etkinliğinden kaynaklanır. 1542’de yayımlanan De Historia Stirpium adlı ünlü kitabı, alfabetik düzen içinde sunulmuş bitki tanımlamaları ve ağaç oyma tekniğiyle yapılmış değerli resimlemeleriyle botaniğin başyapıtlarından biridir. Biçimleri, özellikleri, yetiştikleri bölgeler ve tıbbi kullanımları üstüne ayrıntılı açıklamalarla 500’ü aşkın bitkiyi içeren bu yapıt büyük ün kazanmış ve ardı ardına birçok baskısı yapılmıştır.

Fuchs, gerek bu yapıtında, gerek öbür botanik derlemelerinde birçok yeni bitkiyi tanıtmanın ötesinde, bitki adlandırmasına ve botanik terimlerine ilişkin çalışmalarıyla da doğabilimlerine büyük katkıda bulunmuştur. Yunanlı botanik bilgini Dioskorides’in ve kendisinden önceki araştırmacıların yapıtlarındaki bitki adlarını ve terim yanlışlarını düzelterek botanik adlandırmasına tutarlık kazandıran Fuchs’un adını, Fransız botanikçisi Plumier bir bitki cinsine (Fuchsia) vererek ölümsüzleştirmiş, sonradan bu bitkinin çiçeğine özgü morumsu kırmızı renge de “fuksiya” denmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi