Filozof Biyografileri

Leonhard Euler Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EULER, Leonhard (1707-1783) İsviçreli matematik bilgini. Yeni kavram ve yöntemlerle zenginleştirdiği matematik bilimini bütünlüğe kavuşturan çalışmalarıyla, 18.yy’ın en büyük matematikçisi olarak kabul edilir.

15 Nisan 1707’de Basel’de doğdu, 18 Eylül 1783’te Rusya’nın Petersburg kentinde öldü. Jacques Bernoulli’nin Basel Üniversi-tesi’ndeki derslerini izlemiş bir din adamı olan babasının da yönlendirmesiyle küçük yaşta matematiğe ilgi duydu. ’20’de girdiği Basel Universitesi’nde, tanrıbilim, felsefe, matematik, dil ve edebiyat derslerine ağırlık veren klasik eğitim programım sürdürürken, üniversitenin matematik profesörü Jean Bernoulli’ye sık sık damşarak kendi kendine matematik bilgisini geliştirdi. 1722’de üniversite öğrenimini, ertesi yıl felsefe dalında yüksek lisans öğrenimini tamamlayan Euler, matematik çalışmalarının ürünü olan ilk makalesi yayımlandığında 19, Paris Bilimler Akademisi’nin açtığı bir yarışmada gemi direklerinin dengeli düzenlenmesine ilişkin bir incelemesiyle derece aldığında 20 yaşındaydı. O yıllarda, Basel Universitesi’nde öğretim görevlisi olmak dileğiyle yaptığı başvuru, boşalan kürsülerden birine atanmayı bekleyen adayların çokluğu ve Euler’in yaşının küçüklüğü nedeniyle geri çevrilince, yeni kurulan Petersburg Bilimler Akademisi’nin çağrısını kabul ederek 1727’de Rusya’ya gitti.

Öğretmeni Jean Bernoulli’nin oğlu olan ve kendisini Akademi’ye öneren Daniel B’ernoulli’den başka Jacob Hermann, Joseph-Nicolas Delisle, Goldbach gibi değerli bilim adamlarım çatısı altında toplayan bu yeni bilim kuruluşunda elverişli bir çalışma ortamı bulan Euler, hiçbir zaman İsviçre’ye dönmedi. 1731’de fizik profesörlüğüne, iki yıl sonra Daniel Bernoulli’nin Basel’e dönmesi üzerine matematik profesörlüğüne atandı ve Rusya’da yaşadığı on dört yıl boyunca Akademi’deki kuramsal matematik çalışmalarının yanı sıra, haritacılık, gemi yapımcılığı, deniz ulaşımı gibi teknik sorunlarla da ilgilendi.

İlgili Makaleler