Edebi Şahsiyetler

Leonard Cohen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COHEN, Leonard (1934)

Kanadalı şair, roman yazarı, şarkıcı ve besteci. Kendine özgü anlatımıyla çağdaş Kuzey Amerika edebiyatının ve müziğinin önemli isimlerinden olmuştur.

Leonard Norman Cohen, 21 Eylül 1934’te, Montreal’de doğdu. Yahudi bir aileden gelmekteydi.
McGill Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda yazdığı şiirlerini, 1956’da yayımlanan Let Us Com-pare AfytAo/ogıes(“MitologyalarıKarşılaştıralım”) adlı kitabında topladı. Yüksek lisans öğrenimi için Columbia Üniversitesi’ne girdiyse de yazarlığa ağırlık vermek amacıyla öğrenimini yarıda bıraktı, Ayrıca, Montreal’deki gece kulüplerinde şarkı söylemeye başladı. 1961’de yayımlanan ikinci şiir kitabı The Spice-Box of Earth (“Dünyanın Baharat Kutusu”) Kanada’da en çok satan şiir kitapları arasına girdi. The Favourite Game (“En Sevdiğim Oyun”) vejBeautiful Losers adlı romanları ile Flovoers for Flitler.(“Hitler’e Çiçekler”) ve Parasites of Heaven (“Cennetin Sırtından Geçinenler”) adlı şiir kitapları ytırt dışında özellikle de Yunanistan’da geçirdiği yıllarının ürünüdür. Daha sonra Montreal’e dönen ve bir süre için de New York’ta yaşayan Cohen’in son şiir kitabı 1978’de yayımlanan Death of a Lady’s Man’ dir (“Bir Kazanova’nın Ölümü”).

Şiir ve romanlarının yanı sıra 1960’larda şarkıcı ve besteci olarak da adını duyuran Cohen, 1967’deki ilk albümü Songs of Leonard Cohen’den 1979’daki son albümü Recent Songs’a kadar birçok albüm yaptı. “Suzanne”, “You Know Who I am”, “Nancy” ve “Hey, That’s No Way to Say Goodbye” gibi besteleriyle Kuzey Amerika dışında da ün kazandı.

Cohen’ın şiiri, Kanada şiirindeki bir geleneğin devamı olmaktan çok kendine özgü nitelikleriyle öne çıkar. Şiirlerinde, şiirin kendini ağırlıkla hissettirdiği şarkılarında ve uzun bir düzyazı şiiri andıran The Favourite Game adlı romanında öne çıkan kendi yaşamıdır. Şair, Flouıers for Flitler’At toplumsal ve siyasal konulara da yer vermiştir, ama .sevgi ve cinsellik şiirinde tekrarlanan temaları oluşturur. Cohen, sevgiyi ve cinselliği, içerdikleri karşıtlıklarla, hazzm ve bağımlılığın, tutku ve sıkıntının, yakınlık ve uzaklığın bir ifadesi olarak ele alır. Çözümsüzlüklerle dolu bir varoluşu yansıtırken bazen ironi dolu bir romantizme, bazen mistisizme, bazen de değerleri hiçe sayan bir anlatıma yönelmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Let Us Compare Mythologies, (“Mitologyaları Karşılaştıralım”), 1956; The Spice-Box of Earth, 1961, (“Dünyanın Baharat Kutusu”); Flmvers for Hitler, 1964, (“Hitler’e Çiçekler”); Parasites of Heaven, 1966, (“Cennetin Sırtından Geçinenler”), Death of a Lady’s Man, 1978. Roman: The Favourite Game, 1963, (“En Sevdiğim Oyun”); Beautiful Losers, 1966. Albiim: Songs of Leonard Cohen, 1967; Songs from a Room, 1969, (“Bir Odadan Şarkılar”); Songs of Love and Hate, 1971, (“Aşk ve Nefret Şarkıları”); New Skin for the Old Ceremony, 1973; Recent Songs, 1979.

• KAYNAKLAR: M. Ondaatje, Leonard Cohen, 1970.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi