Tarihi Şahsiyetler

Leon Troçki Kimdir, Hayatı, Suikasti, Kitapları, Hakkında Bilgi

TROÇKİ, Leon (1879-1940)

SSCB’li siyaset ve devlet adamı. 1917 Ekim Devrimi’nin önderlerindendir.

26 Ekim 1879’da Güney Ukrayna’nın Kherson bölgesindeki Yanovka köyünde doğdu, 20 Ağustos 1940’ta Meksika’da, Mexico City yakınlarındaki Coyoacân’da öldü. Asıl adı Leon Davidoviç Bronstein’dır. Çiftçilikle uğraşan Yahudi kökenli bir ailenin beşinci çocuğuydu. 1888’de Odessa’ya teyzesinin yanına gönderilerek, Realschule’de öğrenime başladı. Matematik ve edebiyata ilişkin yeteneğiyle dikkati çekmeye başlayan Troçki’nin sosyalist düşünceler ve devrimci etkinliklerle ilk tanışıklığı, 1896’da öğrenimini tamamlamak üzere gittiği Nikolayev’de oldu. Burada Narodnik (halkçı) öğrencilerin oluşturduğu devrimci bir gruba katılan Troçki, bir süre sonra, tanıştığı Aleksandra Lvovna Sokolavskaya’nm etkisiyle Marxist görüşleri benimsedi ve 1897’de Güney Rusya İşçi Birliği adlı gizli bir örgütün kurucuları arasında yer aldı. Ancak örgüt, 1898 başında çar polisince dağıtıldı ve Troçki’nin de dahil olduğu 200 üyesi tutuklandı. Troçki ile Aleksandra 1900’de hapishanede evlendiler ve aynı yıl dört yıl süreyle Doğu Sibirya’ya sürgüne gönderildiler.

Troçki hapislik ve sürgün yıllarında Marx’m, Engels’in Plehanov’un ve Lenin’in yapıtlarını inceledi; diğer-devrimci sürgünlerle ilişki kurdu; Anarşizm’ e karşı Sosyalizm’i savunan broşürler yazdı. 1902 yazında, Samara’daki Iskra örgütünün yardımıyla ve Troçki takma adını kullandığı sahte bir pasaport ile önce Viyana’ya, ardından da Londra’ya gitti.

Londra’da Iskra için makaleler yazmaya başlayan Troçki, bir yandan da Brüksel, Liege ve Paris’te seminerler verdi. 1902’de Paris’te tanıştığı Natalya Ivonövna Sedova ile ikinci evliliğini yaptı, ertesi yıl da, İskra merkezinin taşındığı Cenevre’ye yerleşti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin (RSDİP) Î903’te Londra’da toplanan II.Kongre’sine katılan Troçki, parti örgütlenmesinin ilkeleri ve parti programı konusunda Lenin’e karşı Martov’un başını çektiği grubun (Menşevikler) önerisini destekledi. Ancak 1904’te, Rusya’daki devrimin niteliğine ilişkin Menşe-vikler’in görüşlerine de katılmadığı için onlarla ilişkisini kestiğini açıkladı.

İlgili Makaleler