Edebi Şahsiyetler

Leo Delibes Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Yapıtlarının gördüğü yaygın ilgiyle Fransa’nın en beğenilen bestecilerinden biri olan Delibes, 1877’de Legion d’Honneur Chevalier unvanını aldı; 1881’de Paris Konservatuvarı’nda kompozisyon öğretmenliğine, 1884’te de Fransız Enstitüsü üyeliğine getirildi.

Delibes’in üslubu, genellikle, hafif opera türüne yatkın özelliklere sahiptir. Müziği, Fransa’da ikinci İmparatorluk döneminde burjuva değerlerinin egemen olduğu yaşam biçimlerinin havasım yansıtır. Bununla birlikte, asıl önemi, bale müziği alanındaki veriminden kaynaklanır. Coppelia ve Sylvia’yla Delibes, o zamana değin balede ancak ikincil bir önemi ve yardımcı bir işlevi olan müziği, bale yapıtlarının temel öğelerinden biri durumuna getirmiş, bale müziğine senfonik bir nitelik kazandırmıştır. Bu yönüyle, öncelikle Çaykovski’yi ve başka bale müziği bestecilerini etkilemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Bale müziği: La Source, 1866, (“Kaynak”); Coppelia, 1870; Sylvia, 1876. Opera: Le roi l’a dit, 1880, (“Kral Söylemişti”) ;Lakme, 1883; operetler. Vokal müzik: O salutaris; Messe breve; Agnus Del; şarkılar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi