Edebi Şahsiyetler

Lennie Tristano Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TRISTANO, Lennie (1919-1978)

ABD’li caz piyanisti ve besteci. Cazın önde gelen kuramcılarmdandır.

Leonard Joseph Tristano 19 Mart 1919’da Chicago’da doğdu, 1978’de öldü. Gözleri doğuştan zayıftı. 1928’de görme yeteneğini tümüyle yitirmesine karşın, müzik öğrenimi gördü. Oldukça uzun süren bu eğitimi sırasında daha on iki yaşındayken gece kulüplerinde piyano çalmaya başladı. Kendi kurduğu Dixi-eland grubunda klarnet, Chicago’daki çeşitli gruplarda tenor saksofon ve klarnet çaldı.

1946’da Chubby Jackson’m (1918) yönlendirmesiyle New York’a geldi. Bunu izleyen beş yıl boyunca, kendi kurduğu küçük gruplarla caz doğaçlamasının armonik ufuklarını genişleten başarılı çalışmalar yaptı. Lee Konitz (1927), Warne Marsh (1927), Billy Bauer (1915) gibi ünlü cazcılar yetiştirdi. 1951’de New School of Music adında bir özel müzik okulu kurdu. Bu tarihten sonra, olanak buldukça katıldığı kulüp çalışmaları ve konserler dışında, temel olarak öğretmenliğe ağırlık verdi. Kendini izleyen birçok genç cazcının yetişmesine katkıda bulundu. Çeşitli dergilerde sert ve keskin bir dille caz üstüne yazılar yayımladı. 1958-1959 yıllarında New York’ta, Konitz ve W.Marsh’m da yer aldığı beşlisiyle çaldı.

Tümüyle alışılmışın dışındaki doğaçlamalarıyla ilginç bir müzikçi olan Tristano’nun besteleri derinlemesine ve karmaşık armonik araştırmaların ürünüdür. Eğitiminin temelini oluşturan klasik müzik etkisiyle caz için geliştirmiş olduğu zengin armonik kuramların cazı sıcak havasından uzaklaştırıp, ona entelektüel bir soğukluk getirdiğini ileri süren eleştirmenler de vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Cooland Quiet; The Jazz Keyboard; Advance Guard of the Forties; Modem Jazz Piano; Four Views, Metronom Ali Stars (Lee Konitz ile).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler