Edebi Şahsiyetler

Led Zeppelin Kimdir, Müzik Grubu, Şarkıları, Hakkında Bilgi

LED ZEPPELIN

İngiliz pop müzik topluluğu. Hard rock türünün en iyi örneklerini vermiştir.

Topluluğun kurucusu gitarcı Jimmy Page’dir (9 Ocak 1944). Adını ilk olarak 1960’ların en önemli Ingiliz topluluklarından Yardbirds’le yaptığı çalışmalarla duyurdu. Bu topluluğun dağılması üzerine de 1968’de solist Robert Plant (20 Ağustos 1947), basçı ve klavyeci John Paul Jones (3 Ocak 1946) ve davulcu John Bonham’la (31 Mayıs 1947-1980) birlikte New Yardbirds’ü kurdular. Daha sonra adını Led Zeppelin olarak değiştiren topluluğun önceleri blues’dan kaynaklanan müziği giderek daha özgün bir nitelik kazandı.

Topluluğun parçalarını, güçlü sesi ve vokal tekniğiyle en iyi rock solistlerinden sayılan R.Plant ile bu türün en iyi yaratıcı ve yetkin gitarcılarından J.Page yazıyorlardı. 1973’te çıkan Houses of the Holy albümü için yaptıkları bestelerde bu ikili, artık gelenekleşmiş blues kökenli rock etkisinden sıyrılarak daha olgun, daha açık bir tarza yöneldiler. Ayrıca J.P.Jones’un klavyeli çalgıları müziğin kurgusuna katmasıyla oldukça farklı bir hava geliştirdiler. Bu yeni anlayış 1973’te çıkardıkları ve satış rekorları kıran Physical Graffiti’de daha da olgunlaştı.
1970’lerin sonlarına doğru rock müziğinde baş gösteren genel “tıkanıklık” topluluğu yeni arayışlar içine girmeye zorladı. 1980’de güçlü davul tekniği ve stili ile toplulukta önemli bir yeri olan.J.Bonham’ın ölümü ve bu boşluğun doldurulamaması üzerine Led Zeppelin dağıldı. 1982’de daha önce yayımlanmamış eski kayıtlarından oluşan Coda çıktı. Bundan sonra plak çalışmalarını düzenli olarak yalnız R.Plant yürüttü, 1982’de Pictures at Eleven, 1983’te Principle of Moments adlı albümleri hazırladı.

Led Zeppelin on yıl boyunca sürdürdüğü çalışmalarında belirli bir türe saplanmadı. Sıradan hard rock topluluklarından farklı bir tavırla yumuşak parçalara da yöneldi, ama müziğinin en belirgin öğelerden biri olan gerilimi, bunlarda bile belirli bir dozun altına düşürmedi. Bunun yanı sıra birçok yerde duygusal iniş çıkışları, yumuşaklık-sertlik karşıtlığı içinde başarıyla yansıttı. Tüm bu özellikleriyle türü içinde müziğe bilinçle yaklaşan sayılı topluluklardan biri oldu.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Led Zeppelin I, 1969; Led Zeppelin II, 1970; Led Zeppelin III, 1970; Led Zeppelin IV, 1971; Houses of the Holy, 1973; Physical Graffiti, 1975; Presence, 1976; In Through the out Door, 1979; Coda, 1982.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi