Edebi Şahsiyetler

Lawrence Ferlinghetti Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

FERLINGHETTI, Lawrence (1919) ABD’li şair. Amerikan edebiyatında “Beat Kuşağı” adıyla anılan hareketin öncülerindendir.

24 Mart 1919’da New York Eyaleti’nde, Yonkcrs’da doğduğu sanılmaktadır. Kendi verdiği bilgilere göre babası o doğmadan ölmüş, annesi ise akıl hastanesine kaldırılmıştı. Çocukluğu Fransa’da, bir akrabasının yanında geçti. Daha sonra New York’a taşındı. II. Dünya Savaşı sırasında deniz subayı olarak görevlendirildi. Kuzey Carolina Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Columbia Üniversitesi’nde master, Sor-bonne Universitesi’nde doktora yaptı.

Şair Ailen Ginsberg ve romancı Jack Kerouac ile birlikte Amerikan edebiyatında Beat Kuşağı adıyla bilinen akımın kurucularındandır. 1950’lerde San Francisco’da oluşan hareketin sesini duyurmasına City Lights adlı yayın ve kitabeviyle bir yayıncı olarak da öncülük etmiş, Beat Kuşağı şairlerinin yapıtlarını yayımlamıştır. Tutarsız, dağınık ve bölük pörçük, ancak doğaçlamaya dayanan kuralsız bir şiir yaratmayı hedeflemiş olan bu şairler arasında en siyasal tavırlı olan Ferlinghetti’dir. Şiirlerini, kalabalıklara yüksek sesle okunmaları için yazmıştır. Bunlar banda alınarak üniversite salonlarında ve kahvelerde okunmuş, gençliği etkilemiştir. A Coney Island of the Mind adlı kitabında topladığı şiirleri, toplumsal ve kültürel sorunları, eleştirel bir gözle ve yer yer saldırganlaşan coşkulu ve çarpıcı bir dille ele alan üslubunun iyi bir örneğidir.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Pictures of the Gone World, 1955, (“Yiten BirDünyadanResimler”);A Coney Island of the Mind, 1958; Tentative Description of a Dinner Given to Promote the Impeachment of President Eisenhotoer, 1958, (“Başkan Eisenhower’ın Suçlanmasını Desteklemek için Verilen Akşam Yemeğinin Kabataslak Betimlenmesi”); One Thousand Fearful Words for Fidel Castro, 1961, (“Fidel Castro Üzerine Korku Dolu Bin Sözcük”); Where is Vietnam, 1965, (“Vietnam Nerede”); Tyrannns Nix, 1969; Landscapes of Living and Dying, 1979, (“Yaşam ve Ölüm Manzaraları”). Roman: Her, 1960.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler