Edebi Şahsiyetler

Lautreamont Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

LAUTREAMONT (1846-1870)

Fransız, şair. Simgeci (sembolist) ve gerçeküstücü şairleri etkilemiş, çağdaş şiirin hazırlayıcıları arasında yer almıştır.

4    Nisan 1846’da Uruguay’da Montevideo’da doğdu, 24 Kasım 1870’te Paris’te öldü. Asıl adı Isidore-Lucien Ducasse’dır. “Comte de Lautreamont” adını, Fransız yazar Eugene Sue’nün (1804-1857) Lautreamont adlı romanının kibirli kahramanından esinlenerek almıştır. Uruguay’da Fransız Konsolosluğu’nda görevli olan babası öğrenim için onu on dört yaşında Fransa’ya yolladı. Liseyi Tarbes ve Pau’da okuduktan sonra Paris’e giderek Ecole Polytechnique’e girdi. Ancak buradaki yıllarını edebiyatla ilgilenerek ve şiir yazarak geçirdi. 1869’da Les chants de Maldoror (“Maldoror’un Şarkıları”) adlı kitabındaki şiirlerinin saldırgan ve vahşi havası yayımcıyı o kadar ürküttü ki, kitabın dağıtımından vazgeçti. 1870’te, ilerde yazacağı şiirlerin önsözü niteliğindeki Poesies (“Şiirler”) adlı kitabını, Preface â un livre futur (“Gelecek Bir Kitaba Önsöz”) alt başlığıyla yayımladı. Aynı yıl vereme yakalandı ve yirmi dört yaşında öldü.

Les chants de Maldoror, Paris’in gürültülü sokaklarından fırtınalı bir denize, bir ruh halinden bir başkasına ani geçişlerle dolu, imgelerin alışılagelmemiş biçimlerde iç içe geçtiği, zengin bir düş gücüne dayanır. Lautreamont yapıtta insanlığa ve Yaratan’a karşı öfke ve lanet dolu bir meydan okuyuşla garip ve vahşi bir şiir dünyası yaratmıştır. Şiirlerin kahramanı Maldoror’un kendini dışlayan evrene zalimce meydan okuyuşu gibi, Lautreamont da, bilinçaltının derinliklerinden beslenen bir başkaldırı duygusuyla şiirini bir kötülük övgüsüne dönüştürmüştür. Karabasanı andıran havası, canavarca düşleri, acıma duygusundan arınmış başkaldırışı ve okura saldıran yönleriyle onun şiiri, bir yandan kayıtsız bir dünyaya, öte yandan ise şiirin bilinen kalıplarına bir karşı çıkıştır. Ancak Poesies’de topladığı şiirlerinde umutsuzluğun yerini umuda, hüznün yerini cesarete bırakması gerektiğini savunmuştur.

19. yy’ın bu “lanetlenmiş şair”i, zamanının çok öncesinde olduğu söylenebilecek şiirleriyle Rimbaud, Baudelaire ve öteki simgeci şairleri etkilemiştir. Ger-çeküstücü şairler de onu 19. yy’daki öncüleri olarak kabul etmişlerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Les chants de Maldoror, 1869, (“Maldoror’un Şarkıları”); Poesies, 1870, (“Şiirler”); Oeuvres completes, (ö.s.), 1963, (“Tüm Yapıtları”).

•    KAYNAKLAR: G.Bachelard, Lautreamont, 1963; M.Blanchot, Lautreamont et Sade, 1949; F.Caradec, Isidore Ducasse, comte de Lautreamont, 1970; P.Sollers, La Science de Lautreamont, 1968; P.Souppault, Lautreamont.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler