Kimdir

Latifi Abdullatif Efendi kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Latifi Abdullatif Efendi kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Edebiyatçılardan ve hal tercemeleri ulemasından olup Kastamonu’Iudur. Hayatını (Tezkiretü’ş-Şuara) adlı eserinde yazmıştır. 953 (1546) tarihinde yazdığı münakkah (Tezkiretü’ş-şuara)sından başka (Nesrü’l- Leali), (Rebia-yi Ezhar), (Emsü’l-Fuseha), (Fusul-i Erbaa), (Risale-i Evsaf-ı İstanbul), (Müretteb Divan), (Münazara) ve saire gibi on iki parça eseri vardır. Nesri nazmından daha kuvvetli olmakla beraber metin ve gönül okşayıcıdır. Bir ara imaret kâtipliğinde bulunup sonradan Hazret-i Eyyüb Ensari vakfına katib olmuştu. 990 (1582) tarihinde Mısır’dan Yenbu’a giden bir gemi içinde olduğu halde zuhur eden şiddetli bir fırtınada boğularak Allah’ın rahmetine nail olmuştur. (Tezkire-i Riyazide Mısır’da vefat ettiği yazılıdır.)

(Mir’atü’l-iber) isimli kasidesinden :

Su gibi saf ol keduretten dila didare bak

Sikal et ayine-i kalbi cema-l yare bak.»

(Tezkire-i şuara) mukaddimesinden :

Ehl-i dillerin yanında yar-ı garidir kitab

Munis-i evkat-ı yar-ı gam-küsaridir kitab

Nitekim eğlencesidir mal ü servet cahilin

Ehl-i irfanın da mal-i bi-şümaridir kitab

Eserlerinden (Münazara)sı hayati Şairler Faslında yazılı olan merhum Tevfik Bey ma’rifetiyle 1287 (1870)’de, (Tezkire-i şuara)sı da İkdam Matbaası vasıtasıyle 1314 (1896) de basılmıştır. Diğerleri basılmamıştır. Yüz hadis-i şerifi nazmen terceme ederek (Sohbetü’I-Uşsak) tesmiye ettiği gibi İmam-ı Ali’nin hikmetli veciz sözlerini de nazmen terceme ederek (Nazmü’l-Cevahir) adını vermiştir ki (Nesrü’l-Leali)’nin manzum tercemesidir.

Eserlerinden (Nesrü’l-Leali), (Evsaf-ı İstanbul), (Füsul-i Erbaa), (Rebia-yi Ezhar)’ı ihtiva eden bir mecmua tarafımdan Müze-i Hümayun Kuütübhanesine hediye edilmiştir.

Kaynak: Osmanlı Müellifleri, Bursalı Mehmed Tahir Bey, Meral Yayınevi, 3. Cilt.