Tarihi Eserler

Lala Mustafa Paşa Camii, Külliyesi -Ilgın, Konya- Hakkında Bilgi,

Lala Mustafa Paşa Külliyesi. Konya’nın Ilgın ilçesinde XVI. yüzyılın İkinci yarısında inşa edilen külliye.

Şehir merkezinde çarşı içinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan kül­liye cami, sıbyan mektebi, imaret, fırın, tabhâne odaları, han, arasta ve sebilden oluşmaktadır. Cami kapısı üzerindeki kitâbeye göre 984 (1576) yılında inşa edi­len külliyenin bütün yapıları mevcut olup her biri vakfiyede tek tek belirtilmiştir.

Kesme taş malzeme ile inşa edilen tek kubbeli cami, önünde üç birimli bir son cemaat yerine sahiptir. Harim yaklaşık 16 x 17,30 m. ölçüsünde kareye yakın planlı olup üzeri pandantiflerle geçişi sağ­lanan kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Kurşun kaplı kubbe, köşelere ikişer tane gelecek şekilde yerleştirilen payanda kemerleriyle desteklenmiştir. Cepheler, İkinci sıra pencereler üstünde yer alan ya­tay silmelerle ikiye bölünmüştür. İç me­kân, kıble yönü hariç diğer üç yönde de­rin sivri kemerlerle yanlara doğru geniş­letilmiştir. Kuzeyde taçkapıyı düzenleyen iki, doğu ve batı yönlerinde ortaya denk gelen birer ayakla ikişer sivri kemerli birim oluşturulmuştur. 1,33 m. derinliğe sahip bu kemerli birimlerin üstüne me­kânı üç yönde çevreleyen mahfiller yer­leştirilmiştir. Kuzeydeki mahfil kapı üs­tünde taş konsolların desteğiyle biraz öne çıkarılmıştır. Mekân kuzeyde ve diğer iki yönde dört sıra pencere ile aydınlatılmış­tır. Doğu ve batı yönünde ilk iki sıra pen­cereler sivri kemerli almlıkiı ve dikdört­gen açıklıklıdır. Aynı özellikte pencereler güney ve kuzey yönlerinde yalnızca alt sırada uygulanmıştır. Üst sırada yer alan diğer pencereler ise sivri kemerii açıklık­lara sahiptir. Kubbenin göbeğinde, mih­rabın, kapının ve pencerelerin üzerinde barok kalem işleri bulunmaktadır.

İki yanda yivli birer sütunçe ile sınırla­nan mihrap mukarnaslı olup beş kenarlı bir nişe sahiptir. Nişin köşeleri zikzaklı süslemeli, zarif sütunçelidir. Mukarnasın altında her yüzeyde birer rozet işlenmiş­tir. Daha aşağıda taş üzerine kalem işi olarak yapılan zarif bitkisel süsleme ya­tay bir biçimde nişi dolanır. Dışta silmelerle çevrelenen mihrabın bordürlerinde de yer yer kalem işinden izler vardır. Mih­rabın taç Kısmı üçgen olarak düzenlenmiş, kıvrık dallı ve rûmîli bir kompozisyonla süslenmiştir.

İlgili Makaleler