Tarihi Şahsiyetler

Lal Bahadur Şastri Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ŞASTRİ, Lal Bahadur (1904-1966)

Hintli devlet adamı. 1964-1966 arasında başbakanlık yapmıştır.

2 Ekim 1904’te Uttar Pradeş Eyaleti’nde Mughalsaray’da doğdu, 11 Ocak 1966’da SSCB’de Taşkent’te öldü. Javaharlal Nehru’nun babasının hukuk bürosunda çalışan bir kâtibin oğluydu. 1920’de Gandi’nin İngiliz okullarını boykot çağrısına uyarak bağımsızlık hareketine katıldı. Kısa bir süre hapiste kaldıktan sonra, öğrenimini milli bir üniversite olan Kaşi Vidyapith’te tamamladı. Okulu bitirdikten sonra Gandi’nin sadık bir izleyicisi olarak katıldığı bağımsızlık yanlısı eylemler birçok kez hapse girmesine neden oldu.

1928’de Allahabad kenti yerel yönetiminde görev aldı. Hint Ulusal Kongresi içinde etkinlik kazanarak, 1935’te kabul edilen Hindistan Hükümeti Yasası uyarınca 1937’de yapılan eyalet seçimlerinde Birleşik Eyaletler (o zaman Hindistan’ın 11 eyaletinden biri) meclisine seçildi. 1946’da bir kez daha bu meclise seçilen Şastri, Hindistan’ın Ağustos 1947’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Kongre Partisi’nin (Hint Ulusal Kongresi) genel sekreteri oldu. 1952’de yeni anayasa uyarınca oluşturulan ulusal meclise seçildi ve Nehru’nun kurduğu hükümette demiryolları ve ulaştırma bakanı oldu. 1961’de getirildiği içişleri bakanlığı sırasında dil sorunu üzerinde çıkan anlaşmazlıkları çözümlemeye çalıştı.

Nehru’nun ölümünden sonra Haziran 1964’te başbakanlığa getirildi. Başbakanlığı sırasında baş gösteren iktisadi sıkıntıların yol açtığı gıda açığını dış yardımlarla kapatmaya çalıştı. Mart 1965’te Pakistan’ la Hindistan arasında çıkan sınır anlaşmazlığı Ağustos-Eylül aylarında Keşmir bölgesi üzerinde bir savaşa dönüştü. 22 Eylül 1965’te Birleşmiş Milletler’ in çağrısı üzerine ateşkes ilan edilmesinden sonra Şastri, SSCB Başbakanı Kosigin’in arabuluculuk çabaları sonucunda, Pakistan Devlet Başkanı Eyüp Han ile SSCB’de, Taşkent’te bir araya geldi. Eyüp Han’la eski sınırlara dönülmesini öngören bir anlaşmaya vardıktan sonra, geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü. Ölümünden sonra başbakanlığa İndira Gandi getirildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler