Tarihi Şahsiyetler

Lachlan Macquarie Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MACQUARIE, Lachlan (1761-1824)

İngiliz asker ve devlet adamı. 1809-1821 arasında İngiltere’nin Avustralya’daki Yeni Güney Galler Kolonisi’ nin valiliğini yapmıştır.

31 Ocak 1761’de İskoçya’da Argyllshire’a bağlı Ulva Adası’nda doğdu, 1 Temmuz 1824’te Londra’da öldü. Genç yaşta İngiliz ordusuna bağlı Kuzey İskoçya Alayı’na girdi. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında Amerika’ya ve Antil Adaları’na gitti. 1784’te savaşın bitiminde teğmen olarak İskoçya’ya döndükten sonra Avrupa ve Mısır’da görev aldı. 1788-1803 ve 1805-1807 arasında askeri görevli olarak Hindistan’da bulundu.

1808’de İngiltere’nin Avustralya’daki Yeni Güney Galler Kolonisi valisi W. Bligh’ın kolonideki askeri birliklerin düzenledikleri bir ayaklanma sonucu görevinden alınması üzerine, 1809’da koloninin valiliğine atandı. Görevine başladıktan sonra ilk olarak ayaklanmayı çıkaran Yeni Güney Galler birliklerini dağıttı ve İngiltere’den getirdiği Kuzey İskoçya Ala-yı’nın ve eski birliklerin askerlerinden oluşan düzenli bir askeri güç oluşturdu. Bayındırlık alanında başlattığı bir program çerçevesinde çok sayıda bina inşa ettirdi ve yeni yollar açtırdı. O dönemde bir mahkûm yerleşim bölgesi olan Sydney’in düzenli bir kasaba olarak yeniden inşa edilmesini ve önemli bir yerleşim merkezi durumuna gelmesini sağladı.

İlgili Makaleler