Tarihi Şahsiyetler

Kutbe bin Amir Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Zeyd Kutbe b. Amir b. Hadîde el-Hazrecî es-Selemî Sahâbî.

Medine’de doğdu. Benî Hazrec’in Selemoğulları kabilesinin ileri gelenlerindendir. Medineli ilk altı müslümandan biri olup Birinci Akabe Biatı’nda bulundu. İkinci Akabe Biatı’nda da kabilesini tem­sil etti. Bedir Gazvesi’nden itibaren Hz. Peygamberle birlikte bütün savaşlara ka­tıldı ve büyük yararlılıklar gösterdi. Ok atmadaki maharetiyle bilinen Kutbe, Uhud Gazvesi’nin en sıkıntılı anlarında Resûl-i Ekrem’in yanından ayrılmadı, dokuz ye­rinden yaralandı ve Resûlullah’ın övgüsü­nü kazandı. Mekke’nin fethinde kabilesi­nin bayraktarlığını yaptı. Fetihten sonra Tihâme bölgesinde yaşayıp İslâm’a boyun eğmeyen Has’am kabilesine gönderilen yirmi kişilik müfrezeye kumandan tayin edildi ve kendi adıyla anılan seriyyeyi ba­şarıyla yönetti.

Câhiliye döneminde soylu Kureyş kabi­lesi mensuplarının ihramlı iken evlerine kapılarından, diğerlerinin ise evlerinin ar­kasından açtıkları bir gedikten girmeleri âdetti. Bu âdete aykırı davranan Kutbe’yi Kureyşliler günahkâr sayınca evlere arka­larından değil kapılardan girmeyi emre­den âyet [Bakara 2/189] nazil oldu.

Kutbe b. Âmir, kendi kabilesine men­sup sahabeden Ümmü Amr bint Amr b. Hadîde ile evlenmiş ve bu evlilikten Üm­mü Cemîl adında bir kızı olmuştur. Kay­naklarda onun Hz. Osman döneminde (644-656) vefat ettiği kaydedilmekte, ha­dis rivayet ettiğine dair bir bilgi bulunma­maktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler