Filozof Biyografileri

Kurt Koffka Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

Koffka, Köpler ve Wertheimer’in kurucusu oldukları Geştalt hareketi o dönemde yaygın olarak benimsenen indirgemeci psikoloji kuramlarına (Örneğin davranışçılık) bir karşı çıkıştı. Bu kuramlarda, psikoloji eğer bir bilimse, konusunu oluşturan öğelerin tümünün çözümlenebilir olması gerektiği öne sürülüyor, ama bu arada başlangıç noktası olarak alınan deneyime yeterince önem verilmiyordu. Geştalt kuramının öncüleri ise psikolojinin konusunun deneyimin kendisi olduğunu ve laboratuvar çalışmalarında deneyimin kendi “doğal” öğelerinden ayrılmaması gerektiğini öne sürdüler.

Koffka çalışmalarında daha çok görsel algılamaya ilişkin sorunların araştırılmasına ağırlık verdi. Yaptığı deneylerle uyaranlar (stimulus) arasındaki farklılıklara dikkat* çekerek psikoloji biliminde bir “uyaran tanımı” sorunu olduğunu ortaya oydu. Son önemli yapıtı Principles of Geştalt Psychoı’.ogy’ de (“Geştalt Psikolojisinin İlkeleri”) Geştalt grubunun tüm üyeleri ve öğrencilerinin çalışmalarım bir ana görüş çevresinde toplamaya çalıştı. Kitabın en büyük katkısı algı, öğrenme ve bellek konularında oldu. İlk çalışmalarından beri algının oluşmasında deneyimin yerini irdeleyen ve zaman zaman görüş değiştiren Koffka bu yapıtında bellek ve geçmiş deneyimlerin algılar ve olaylar üzerindeki kapsayıcı etkisini ısrarla vurguladı. Ortaya attığı iz (trace) kavramıyla, merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan yeni süreçlerin eski süreçlerin izlerini içerdiğini ve ancak bu olgunun zihinsel gelişmeyi anlaşılır kıldığını öne sürdü.

• YAPITLAR (başlıca): Zur Analyse der Vorstellungen und ihrer Gesetze, 1912, (“İmgeler ve Yasalarının Çözümlenmesi Üzerine”); The Growth of the Mind, 1928, (“Zihnin Gelişmesi”); Principles of Geştalt Psychology, 1935, (“Geştalt Psikolojisinin İlkeleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi