Nedir ?

Küresel Isınmada Google’nin Etkisi Büyük (Bilim ve Yaşam)

bilimteknoloji/kresel-snma-google” 423″ 232″

Küresel Isınmada Google’nin Etkisi Büyük

 

Fizik uzmanı Alex Wissner-Gross’un yaptığı bir araştırma, Google’da yapılacak 2 aramanın elektrikli ısıtıcıda 1 fincan çay için su kaynatma sırasında ortaya çıkan karbondioksit salınımına eşit olduğunu ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi fizikçilerinden olan Alex Wissner-Gross’un hesaplamaları, Google’a iki arama sorgusu gönderildiğinde, Google sunucularının tükettiği enerjinin 14 gram karbondioksit salınımına neden olduğunu ortaya koydu. Elektrikli ısıtıcıda bir fincan çay (yaklaşık 200 ml) ısıtmak için kullanılan enerjinin yarattığı karbondioksit salınımı ise yaklaşık 15 gram.

Dünya üzerinde çalışır vaziyette duran bilgisayarların ne kadar enerji tükettiği konusunda bir araştırma yapan fizikçi Gross, “Google’ın aramalar için açık tuttuğu sunucuların çevreye etkisi yadsınamaz” diyor.

Enerji tüketimi ve sunucularının bulunduğu yerler konusunda gizlilik politikası güden Google, karbon salınımı konusunda tek bir açıklama bile yapmıyor. Firma, her ne kadar en yeşil bilgisayar firmalarından biri olduğunu iddia etse de, Google arama altyapısının çalışma şekli oldukça yüksek enerji tüketmesine neden oluyor.

Google’da yapılan bir arama, yalnızca tek bir sunucuya yönlendirilmiyor, yanıt süresini kısaltmak amacıyla sorgular sunucular arasında paylaştırılıyor ve en hızlı cevap verebilecek sunucu sorguya yanıt veriyor. Bu yöntem sorgu cevaplama süresini kısaltsa da, aynı anda bir çok sunucuyu uyardığından enerji tüketimini arttırıyor.

Gartner firmasının bir raporuna göre, küresel bilişim endüstrisi, atmosfere dünyanın tüm havayolları kadar zarar veriyor. Havayolları, toplam karbondioksit emisyonunun yüzde 2’si kadar sera gazına neden oluyor. Wissner-Gross’un hesabına göre basit bir internet sayfasını bile görüntülemek atmosfere saniyede 0.02 gram karbondioksit salıyor.


İDDİAYA GOOGLE’DAN CEVAP GECİKMEDİ

Google’ın başkan yardımcılarından Urs Hölze’nin resmi Google Blog’unda yayınladığı açıklamayla yalanlaması gecikmedi.

Hölzle, yaptığı açıklamada Google’ın her aramasının 0.2 gram karbondioksit salınımı yaptığını, bu gerçekleşirken 0,0003 kilowatt enerji veya diğer bir ifadeyle 1kilojoule enerji harcandığını ifade etti. Bir kıyas yapmak gerekirse, ortalama bir yetişkin günde 8000 kilojoule enerjiyi yiyecekten sağlıyor. Google’ın bir araması, yetişkin bir insanın on saniyede tükettiği enerjiyle eşdeğer.

Google.org vakfı kanalıyla 2008 yılında yeşil enerji çalışmalarında 45 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Hölzle, yenilenebilir enerji konusunda yaptıkları çalışmaların da asla yadsınamayacak olduğunu ve dünyanın enerji verimliliği bakımından en etkin veri merkezlerinin (data center) de kendilerinde olduğunu ifade ediyor.

İlgili Makaleler