Tarihi Şahsiyetler

Kunio Maekawa Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAYEKAVA, Kunio (1905 – 26 Haziran 1986)

Japon, mimar. İşlevci bir anlayışla biçimlendirdiği yapılarında geleneksel öğeleri de kullanmıştır.

14    Mayıs 1905’te Niigata’da doğdu. Tokyo Üniversitesi’ndeki mimarlık öğrenimini 1928’de tamamladı. Daha sonra Paris’e gitti ve iki yıl Le Corbusier’nin yanında çalıştı. Ülkesine döndükten sonra kendi adına bir büro açarak serbest çalışmaya başladı. II.Dünya Savaşı sırasında, başka Japon mimarlarıyla birlikte Mançurya ve Şanghay’da mimarlık yaptı. Savaştan sonra ülkesine döndü, donatılı beton (betonarme) üzerine çeşitli araştırma ve deneyler yaptı. Kısa zamanda, donatılı betonla gerçekleştirdiği, plastik yönüne ağırlık verilmiş yapılarıyla ülkesinin önde gelen mimarları arasına girdi.

Mayekava daha ilk yapıtlarında o günlerdeki Japon imparatorluk yönetiminin gücünü simgelemeye yönelik, anıtsal ve gösterişçi mimarlık üslubunun yerine, evrensel nitelikleri olan işlevci, akılcı bir mimarlık anlayışına yönelmiştir. Daha sonraki yapılarında ise, ülkesinin geleneksel konut mimarlığının özelliklerine, gittikçe daha çok yer vermiştir. 1957’de yaptığı Harami Apartmanları, gökdelen boyutlarındaki bir yapıda, bu tür özelliklerin yansıtılabilmiş olması açısından ilgi çekicidir.

•    YAPITLAR (başlıca): InternationalHouse, 1955, Tokyo; Setagaya Kent Kulübü, 1957, Tokyo; Harumi Apartmanları, 1957, Tokyo; Fukuşima Belediyesi, 1958, Tokyo; Tokyo Festival Salonu, 1961.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi