Tarihi Şahsiyetler

Kuaybe Binti Sad Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Küaybe bint Sa’d (Saîd) b. Utbe el’Eslemiyye (ö. 7/628’den sonra) Hekimlik yapan kadın sahâbî.

Eşlem kabilesine mensuptur. Bu kabi­lenin Hz. Peygamber’in hicreti sırasında İslâm’a girdiği ve hicret kervanına yar­dımcı oldukları rivayet edilmektedir. 2 yı­lının Ramazan ayında (Mart 624) cereyan eden Bedir Savaşı’ndan önce Resûl-i Ek­rem’in antlaşma yaptığı kabileler arasın­da Eşlem de vardı. Bu durumda Küaybe’-nin Hz. Peygamber’in hicreti esnasında müslüman olduğu söylenebilir.

Resûl-i Ekrem devrinde kadınların sa­vaşlara katıldıkları ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere savaş sırasında önemli hizmetler yürüttükleri bilinmektedir. Ya­ralı ve hastaları tedavi konusunda ma­haretli olduğu rivayet edilen Küaybe’nin Hendek Savaşı sırasında okla kolundan yaralanan Evs kabilesi reisi Sa’d b. Muâz’ı tedavi ettiği, kardeşi Rufeyde’nin de bu konuda bilgili olduğu kaydedilmektedir.

Vâkıdî, Küaybe’nin Hayber Gazvesi’ne katıldığını ve Hz. Peygamber’in ona gani­metten erkeklere verilen miktar kadar pay verdiğini belirtir. Onun aynı zamanda Resûlullah’ın mescidi içinde bulunan bir çadırda yara­lıları ve diğer hastaları tedavi ettiği nak­ledilmektedir.

Küaybe’nin kimsesiz, zayıf ve bakıma muhtaç kimseleri koruyup gözettiği. Mescid-i Nebevî’nin temizlik ve düzeniy­le de ilgilendiği rivayet edilmektedir. Ay­rıca kaynaklardaki bilgilerden, onun mes-cidde unutulan veya kaybedilen eşyaları muhafaza edip daha sonra bunları sahip­lerine iade ettiği anlaşılmaktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi