Edebi Şahsiyetler

Krzysztof Zanussi Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

ZANUSSI, Krzysztof (1939)

Polonyalı sinema yönetmeni. Felsefe ağırlıklı, ahlak sorununun öne çıktığı filmleriyle tanınmıştır.

17 Temmuz 1939’da Polonya’da, Varşova’da doğdu. Felsefe ve fizik okudu. Varşova Üniversitesi’ nin Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra sinemayla ilgilenerek amatörce filmler çekmeye başladı. 1960’ta Lodz Sinema Okulu’na girdi. 1966’da çektiği yarım saatlik bir film olan mezuniyet çalışması, Venedik Filim Şenliği de dahil birçok şenlikte ödül kazandı. Ertesi yıl Polonya Televizyonu için yaptığı ikinci kısa filmi, sonraki uzun, konulu yapıtlarında geliştireceği temaların ve üslubun izlerini taşıyordu.

1969’da ilk konulu uzun filmi Struktura krysztalu’yu (“Kristalin Yapısı”) gerçekleştirdi. Bu yapıtıyla ün kazanarak Polonya sinemasında özgün bir sanatçı konumuna yükseldi. Doğa-bilim, bilim-insan üzerine felsefi tartışmalar içeren film, bilince önem veren, ama bunun yanı sıra duyarlığı da göz ardı etmeyen gelişmiş bir sinemanın örneğiydi. Zanussi, sessiz ve yalıtılmış mekânlarda geçen ve ağır ritimli bir anlatımla, filminin felsefi yanını daha da derinleştiriyordu. Polonya Televizyonu için yaptığı Za scia.no.’da (“Duvarın Otesinde”)farklı iki kişiyi ve farklı iki ahlak anlayışını karşı karşıya getirerek çağdaş insana uygun
davranış biçimleri tartışmasını sürdürdü.

1973’te gerçekleştirdiği Iluminacja (“Aydınlanma”)’ ise başyapıtlarından biri oldu ve ona uluslararası ün kazandırdı. Toplumun genel değerlerine uygun olarak yetişen bir mühendisin orta yaşın eşiğinde tüm yaşamını yeniden gözden geçirişini anlatan film, birçok bakımdan Polonya’ya özgü yanlar taşımakla birlikte, son derece evrensel bir içeriğe de sahipti.

İlgili Makaleler