Nedir ?

Kreatin Nedir, Ne Demek, Ne İşe Yarar, Hakkında Bilgi

Omurgalılarda doğal olarak meydana gelen ve kas hücrelerine yağları indirgeyerek enerji desteği sağlayan organik bir asittir.

Kreatin vücutta; L-Arjinin, Glisin ve L-Metiyonin aminoasitlerinden; böbrekte, karaciğerde ve pankreasta sentezlenir. Biyosentezden sonra iskelet kaslarına, kalbe, beyne ve diğer dokulara taşınır. Kreatin bu dokularda en büyük enerji depolayıcı form olan Kreatin fosfat halinde metabolize olur.
Toplam kas kütlesini tahmin etmede kullanılır. Kan kreatin düzeyi artışı böbreğin yetersiz çalıştığının da bir göstergesidir. 24 saatlik bir idrarda miktarı oldukça stabil olduğundan idrarın 24 saatlik olup olmadığının anlaşılmasında kullanılır. Günlük kreatin atım miktarı yaklaşık 1-2 gr/gün kadardır. Sporcular işe antremandan yarım saat önce 5 gr kreatin alarak %30 performansını artırabilirler. Kaslarda kreatin fosfat maddesinin kullanilmasinin sebebi ise var olan ATP molekullerinin gerekli enerjiyi sadece yarım saniye karşılayabilecek seviyede olmasidir. Kreatin fosfat molekulunun miktari ise ATP’nin yaklasik 20 kati kadardir.