Filozof Biyografileri

Kratylos Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KRATYLOS (İÖ 5 .yy) Atinalı düşünür. Herakleitos’un felsefesini Kuşkuculuk’a vardırmıştır.

İO 5.yy’da yaşadığı sanılan Kratylos’un yaşamıyla ilgili ayrıntılı bilgi yoktur. Herakleitos’un öğrencisidir. Platon’un, kimi kaynaklara göre Sokra-tes’ten önce, kimilerine göre de sonra, öğretmeni olmuş; ona Herakleitos felsefesini öğretmiştir. Platon, Kratylos adlı diyaloğunda ondan ve düşüncelerinden söz eder.

Kratylos, “aynı nehirde iki kez yıkanılmaz” diyen Herakleitos’un öğretisini, “aynı nehirde bir kez bile yıkanılamaz” biçiminde, uç bir noktaya götürür. Her şey sürekli değişim içinde olduğuna göre, kişi ayağını suya soktuğunda, su aynı su olmayacaktır. Evrende hiçbir şey durağan olmadığına göre, konuşma konuları da hızla değişir. Bu nedenle, konuşmak tartışmak gereksizdir. Kişi bir parmağını oynatarak düşüncesini aktarabilir. Söz, aldatıcıdır.

Kratylos, adla nesnenin özdeş olduğunu, adların toplumsal kullanımlara göre belirlenmediğini savunur. Adların kökenini bulmak, nesnelerin özlerini kavramayı sağlar. Adları belirleyen doğa yasalarıdır. Kratylos’un böylece, etimoloji (kökenbilim) alanında ilk incelemeleri gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler