Tarihi Şahsiyetler

Kral Nezahualcoyotl Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

NEZAHUALCOYOTL (1402-1470)

Aztek kraLI. Aztek İmparatorluğu’ nun kurulması yolunda önemli adımlar atmıştır.

Doğduğu ve öldüğü yer bilinmiyor. 13. yy’da Orta Amerika’da bugünkü Meksika’nın ortalarında yer alan Mexico Vadisi’ne yerleşen Aztekler, 14.yy’da çoğalarak ayrı kabileler halinde bölgenin her yanına dağıldılar ve büyük kentler kurdular. Bu kentlerden Azcapotzalco, 1347-1428 arasında Mexico Vadisi’nde siyasal egemenliği elinde tuttu. Uyruğu durumundaki öteki kentlerin yöneticilerine çok sert davranan Azcapotzalco kralı, Texcoco kenti (Mexico City yakınlarında) kralını öldürtüp oğlu Nezahualcoyotl’u sürgüne gönderdi.

1428’de bağlılıklarından kuşkulandığı Tenochtit-lan ve Tlacateotl’un krallarını da öldürtünce vadide bir ayaklanma çıktı. Ayaklanmaya Tenochtitlan Kralı Itzcoatl ve Nezahualcoyotl önderlik ettiler. 1428’de Azcapotzalco’nun yerle bir edilmesiyle başlayan savaş 1431’de Nezahualcoyotl’un Texcoco’da tahta çıkmasıyla sona erdi. Nezahualcoyotl, Tenochtitlan ve Tlacopan krallarıyla bir ittifak oluşturarak bölgede siyasal birliği sağladı. Bu birliği iktidarı boyunca koruma çabası ve egemenliğindeki toprakların sınırlarını sürekli olarak genişletmesi, orta Meksika’da bir Aztek İmparatorluğu’nun oluşması yolunda önemli bir adım oldu. Ölümünden sonra çok sayıdaki çocuğundan biri olan oğlu Nezahualpili kral oldu.

Nezahualcoyotl, Aztek tarihinde yasalara verdiği önem ve adil yönetimi ile tanınır. Egemenliği altındaki bölgenin yönetsel yapısını yeniden düzenlemiş; halkı yaptıkları işlere göre yaklaşık otuz topluluk halinde yeniden örgütlemiştir. Astroloji alanında bilgisi olan Nezahualcoyotl, tek Tanrı’ya inanmış, öteki küçük tanrıların bu tek tanrıdan türediğini ileri sürmüştür. Tenochtitlan Aztekleri’nin insan kurban etme geleneklerine karşı çıkarak iktidarı süresince bu töreni yasaklamış, ancak geleneğin tümüyle ortadan kalkmasını sağlayamamıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler