Tarihi Şahsiyetler

Kral I. Montezuma Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MONTEZUMA I (1390-1469)

Aztek imparatoru. Yayılmacı bir politika izlemiştir.

Doğum yeri bilinmemektedir. Tenochtitlan’da (bugün Mexico City) öldü. Aztek İmparatoru İtzcoad’ın (1428-1440) komutanlarından olan ve savaşlarda kendini gösteren Montezuma, İtzcoatl’ın ölümü üzerine 1440’ta Aztek imparatoru oldu. Vera Cruz yöresine akın eden, Morelos ve Guerrero kasabalarını ele geçirmek isteyen Chalca yerlilerine karşı başarılı savaşlar yaptı. Tenochtitlan’ın güneydoğusundaki Chalca ülkesini imparatorluğa bağladı. Chalcalar’ın toprakları Montezuma’nın bağlaşıkları arasında paylaştırıldı. 1451-1456 arasında sert hava koşulları nedeniyle, imparatorlukta tarımsal üretim azalınca köylüler, gönüllü olarak, daha varlıklı ailelerin köleleri olmayı kabul etti.

Montezuma’nın yönetimi altında Tenochtitlan önemli bir kültür merkezi oldu. Montezuma, kente Chapultepec pınarlarından su getirmek için bir kemer yaptırdı, kenti sel baskınlarından korumak için önlemler aldı.

Aztek İmparatorluğumun son yöneticilerini yetiştiren Tenochtitlan hanedanının en önemli imparatorlarından olan Montezuma, dinsel törenlerde insan kurban edilmesi geleneğini yaygınlaştırmış, törenlerde kurban edilmek üzere tutsak elde etmek için savaşlara girişmiştir. Ölümünden sonra yerine oğlu Axayacatl geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler