Tarihi Şahsiyetler

Köroğlu Kimdir, Hayatı, Efsanesi, Destanı, Hakkında Bilgi

Köroğlu. Balkanlar’dan Doğu Türkistan’a, Güneybatı Anadolu’dan Sibirya’ya kadar uzanan Türk dünyasında hikâyeleri anlatılan ve okunan tarihî şahsiyet.

Nereli olduğu tam bilinmeyen, hikâye­lerinde de bu konuda açık bilgi bulunma­yan Köroğlu’nun Doğu Anadolu-Âzerî ri­vayetinin ilk kolunda babasının Muradiye şehrinden olduğu belirtilmekte. Bolu beyi kolunda geçen. “Neslimize Murat Hanlı diyorlar” mısraıyla da bu durum doğru­lanmaktadır. Hazar ötesi Türkmen riva­yetinde Köroğlu’nun bu Türkmenler’e mensup Teke oymağından geldiği bildirilirse de Türkmenler’in Köroğlu hikâyele­rini İran Âzerîleri’nden öğrenip kendi des­tanları haline getirdikleri, Hazar Türkmenleri’nden bahseden Şecere-i erâkime ve Şecere-i Türk gibi eserlerde de Köroğlu’nun adının geçmediği dikka­te alınırsa bunun yakıştırma olduğu an­laşılır.

Başta Batılılar olmak üzere birçok araş­tırmacı, Köroğlu hikâyelerinden hareket ederek onun tarihî şahsiyeti hakkında çe­şitli görüşler ileri sürmüşlerdir. Bunlardan Köroğlu hikâyelerini Batı’ya ilk tanı­tan A. Chadzko Köroğlu’nu Ku­zey Horasan’da doğmuş, İran Azerbaycanı’nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy Erzu­rum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış. Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul et­miştir. Ignâcz Kûnosve Gyula Meszaros da Chadzko’nun görüşüne katılarak Kö­roğlu’nun Anadolu halk edebiyatına İran’­dan geçtiğini söylemişlerdir. Bu yanlış ka­naat Batılı ilim adamları tarafından yakın zamana kadar tekrarlanmıştır. Alexandre H. Krappe hikâyelerin İran asıllı olduğunu iddia ederken Kafkasya rivayetli bir Köroğlu hikâyesi yayımlayan Ermeni müel­lif Agayan, Köroğlu’nun Ermeni olduğunu ileri sürmüştür. Tarihini 1664te tamam­layan Tebrizli Arakei ise Köroğlu’nu (Karh Oghli) Celâlî olarak göstermiş ve Kiziroğ-lu Mustafa Bey’le dostluklarından bah­setmiştir. Köroğlu’nun gerçek şahsiyeti­ne dair bilgi veren ilk Türk müellifi Evliya Çelebi, 1656 yılında İstanbul’dan Van’a giderken şimdi Çankırı’ya bağlı Çerkeş’in az ilerisinde kendisini soymak isteyen ye­di haramiye, “Bu sizin ettiğinizi bu dağ­larda Köroğlu etmemiştir” diyerek Köroğlu’nun Anadolu’­nun kuzeybatısında devlete baş kaldıran bir eşkıya olduğunu belirtmekle yetinmiş­tir. Türkiye’de millî edebiyat ve folklor konularına ilginin artmaya başladığı XX. yüzyıl başlarından itibaren Köroğlu’nun tarihî kişiliği hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmüş, ancak daha sonra yapılan ça­lışmalarla ve bilhassa bulunan arşiv bel­geleriyle bu görüşler günümüzde geçerliliğini büyük ölçüde kaybetmiştir.

İlgili Makaleler