Kimdir

Koray Ariş kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Koray Ariş kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1944) Türk heykelci. Kösele, ağaç gibi deği­şik malzemeleri kullanarak yaptığı heykellerle tanınır. Adana’da doğdu. Aynı kentte liseyi bitirdi. 1963’te geldiği İstanbul’da, Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel Bölümü’ne girdi. Şadi Çalık’ın atölye­sinde çalıştı, 1968’de mezun oldu. Avrupa sınavını kazanarak 1969’da İtalya’ya gitti. Roma Güzel Sanat­lar Akademisi’nde heykelci Emilio Greco ile çalıştı. 1974 sonunda Türkiye’ye döndü. 1975’te Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ne asistan olarak atandı. 1977’de bu görevinden ayrıldı. İstanbul ve Çatalca’da heykel çalışmalarını sürdürmektedir.

1972’de Roma’da, 1973’te Floransa’da, 1977 ve 1981’de İstanbul’da kişisel sergiler açtı. Başta 1976’daki Belçika Middelheim Açıkhava Sergisi ve 1980’deki Belgrad Bienali olmak üzere yurt dışında ve yurt içinde karma sergilere katıldı. 1967 Uluslararası Evrensel Barış Şenliği’nde hey­kel dalında 2. ödülü, 1975 Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde heykel başarı ödülü, 1977 İstanbul 1. Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde mansiyon kazandı.

Önceleri figüratif heykeller yapmış, daha sonra doğadan kaynaklanan soyutlamalara yönelmiştir. Ya­pıtları çoğu kez ağaç, yaprak ve çiçek gibi doğa formlarını anımsatan yorumlardır. Doğadakine oranla daha büyük boyutlarda çalıştığı bu çiçek-heykeller yalın biçimleri ve büyüklükleri İle anıtsal bir etki bırakır. Ariş malzeme olarak alçı, bronz, ağaç ve kösele kullanır. Özellikle kösele, işlenirken suyla yumuşatılabilmesi kuruyunca sertleşip çok dayanıklı bir hale gelmesi gibi özellikleriyle, heykelci olarak onun çok ilgisini çeken bir malzemedir. Birçok yapıtında kösele ile ağacı bir arada kullandığı izlenir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 8. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983