Edebi Şahsiyetler

Konur Ertop Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ERTOP, Konur (1936) Türk, eleştirmen. Çağdaş Türk edebiyatı üzerine yaptığı inceleme, araştırma ve tanıtma yazılarıyla tanınmıştır.

2 Nisan 1936’da İstanbul’da doğdu. Davutpaşa Ortaokulu’nda başladığı öğrenimini 1956’da İstanbul
Erkek Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. Askerlik dönüşünde, düzeltmen olarak Cumhuriyet gazetesine girdi. 1964’te Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın çıkardığı Türkçe dergisini yönetti. Meydan-Larousse Ansiklopedisi yazı kadrosunda ve Kaynak Kitaplar’da çalıştı. 1966’da Doğan Hızlan’la birlikte Eti Yayınevi’ni kurdu. 1983’te Cumhuriyet gazetesindeki görevinden ayrıldı, Hürriyet gazetesi kadrosuna katıldı.

İlk yazısı, lise öğrencisiyken 1950’de Türk Dili dergisinde çıktı. 1956-1962 arasında çeşitli dergilerde yayımladığı dil ve araştırma yazılarıyla dikkati çekti. Yazarlık uğrasını kitap tanıtma yazıları ve eleştirilerle sürdürdü.

Konur Ertop, çağdaş Türk edebiyatında çocuk, cinsellik gibi konuları tematik olarak incelemiştir. Bunun yanı sıra şair ve yazarların yapıtlarını nesnel bir yaklaşımla değerlendiren eleştiri yazıları yazmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Türk Edebiyatında Seks, 1977; Emperyalizmle Savaşım, 1979.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi