Tarihi Şahsiyetler

Konstantin Pobedonostsev Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

POBEDONOSTSEV, Konstantin Petroviç (1827-1907)

Rus siyaset adamı. Milliyetçi ve muhafazakâr görüşleri doğrultusunda Rusya’da mutlakiyetçi düzenin güçlenmesi için çalışmıştır.

21 Mayıs 1827’de Moskova’da doğdu, 23 Mart 1907’de St. Petersburg’da öldü. 1841-1846 arasında St.Petersburg’da Oldenburg Hukuk Okulu’nda öğrenim gördükten sonra çeşitli devlet görevlerinde bulundu. Rus medeni hukukunun ve kurumlarımn tarihi üzerine yazdığı yazılarının beğenilmesi üzerine 1859’da medeni hukuk dersleri vermek üzere Moskova Üniversitesi’ne çağrıldı. Bilgisi ve çalışmalarıyla çar II. Aleksandr’ın ilgisini çekerek çarın oğullarına özel öğretmenlik yapmakla görevlendirildi. 1865’te Moskova Üniversitesi’ndeki görevini bırakarak St. Petersburg’a gitti ve çarın oğullarının sürekli öğretmenliğini üstlendi. 1868’de Senato, 1872’de de devlet konseyi üyeliğine atandı. 1880-1905 arasında Ortodoks Kilisesi Yüksek Ruhani Meclisi’ nin başkanlığını yaptı.

Öğretmenliğini yaptığı büyük dük Aleksandr Aleksandroviç’in 1881’de III. Aleksandr adıyla tahta çıkmasından sonra, ona danışmanlık yaparak milliyetçi ve mutlakiyetçi görüşleri doğrultusunda yönetsel ve siyasi kararları etkiledi. Çarın Loris-Melikov tarafından hazırlanan yönetsel reform programını reddetmesinde ve ulusal azınlıklarla liberal görüşlü kişilere karşı baskıcı önlemler almasında önemli rol oynadı.