Tarihi Şahsiyetler

Konrad Adenauer Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ADENAUER, Konrad (1876-1967)

Alman siyaset adamı. Federal Alman Cumhuriyetinin kuruluşunda önemli rol oynamış, 1949-1962 arasında başbakanlık yapmıştır.

5    Ocak 1876’da Köln’de doğdu, 19 Nisan 1967’de Rhöndorf’de öldü. Rheinland’lı varlıklı bir ailenin oğludur. Babası devlet memuruydu. Freiburg, Münih ve Bonn üniversitelerinde hukuk ve siyasal bilimler eğitimi gördü. Köln’de Merkez Parti’nin yerel yöneticilerinden olan tanınmış bir avukatın yanında çalışmaya başladı. Alman Katolikleri tarafından kurulmuş olan Merkez Parti, Köln çevresinde en etkili siyasi güç niteliğindeydi. Bu parti içinde görev alan Adenauer, kısa zamanda partinin önde gelen kişileri arasına girdi. 1906’da Köln Belediye Meclisi’ ne seçildi, 1917’de de belediye başkanı oldu. 1920’de Prusya Devlet Şurası’na seçildi. 1928’de şura başkanı oldu. 1933’te Naziler tarafından görevinden alındı ve 1933-1934 arasında iki kez tutuklandı.

Almanya, II. Dünya Savaşı bittikten sonra ABD, Fransa, İngiltere ve Sovyetler Birliği’nin askeri denetimi altına girdi. Adenauer, Amerikan askeri güçlerinin isteği üzerine yeniden Köln belediye başkanı oldu. Bombardımandan yıkılmış kentin onaranına başlayacağı sırada, İngiliz askeri yöneticisi tarafından, siyasi olarak yetersiz olduğu gerekçesiyle görevinden alındı.

İlgili Makaleler