Nedir ?

Kök Hücre Tedavisiyle Körlüğe Son (Bilim ve Sağlık)

bilimteknoloji/goz-kok-hucre TIP Dünyasından Son Gelişmeler

 

Güncel olarak birçok yeni bilim dergileri olsa da, aylık çıktıkları için güncellemelerden geri kalınabiliyor, bu yüzden en hızlı ve kolay yöntem olan internet ile TV kulanılıyor, tabi bazı yayınlar da ne kadar güvenilir tartışılır durumda.
Bu yazıda sözünü edeceğimiz tıbbi gelişme, tıp dünyasında normal ve ufak bir gelişme sayılsa da aslında normal insanlar için devrim ya da mucize gibi gelişme.
Tabi bu süper gelişme eğer mucize gözüyle görülüyorsa çok değerli olmalı, işte o değerli konu da gözle ilgili…

KÖK HÜCRE Tedavisiyle KÖRLÜK Tarihe mi Karışıyor

Gözü yakıp tahrip eden (kezzap gibi) ya da trafikte, kazalarda gözü sakatlanan ve bu nedenle göremeyen kişilere mucize gibi bir haber.
Bu yöntemle bahsettiğimiz kazalara maruz kalanlar tedavi olabilecek; kök hücre tedavisi…

İtalya devletinin sağladığı fonla araştırma yapan İtalyan doktorlar, bu tür kazalara uğrayarak görme yetilerini kaybeden 107 kişiden 82’sini kök hücre yöntemiyle tamamen sağlıklarına kavuşturdu. Araştırma kapsamında 14 kişide de kısmi düzelme sağlanırken, 60 yıldır gözü ciddi derecede hasara uğramış bir hasta bile normal görme yetisine kavuştu.

Hastaların sağlıklı gözünden bir miktar kök hücre alındı. Bunlar laboratuvarda çoğaltıldı ve hasarlı göze nakledildi. Nakil sonrası kök hücrelerin büyüyerek hasarlı olanın yerine yeni bir kornea tabakası geliştirdiği görüldü. Bu başarı, her yıl çeşitli kimyasal maddeler yüzünden kör olan binlerce insan için umut oldu. Ancak bu tedavi yönteminin her iki gözü tamamen kör olan, optik sinirleri hasarlı ya da yaşlılıkla görme yetisi azalan kişilere uygulanamayacağı belirtildi

İlgili Makaleler