Tarihi Şahsiyetler

Knud Rasmussen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Keşifleri, Hakkında Bilgi

RASMUSSEN, Knud Johan Victor (1879-1933)

Danimarkalı kaşif ve etnolog. Eskimo kabilelerine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

7 Haziran 1879’da Grönland’da, Jakobshavn’da doğdu, 22 Aralık 1933’te Kopenhag’da öldü. Babası DanimarkalI, annesi yarı Eskimo’ydu. Eskimo kültürü ve dilini küçük yaşta öğrenen Rasmussen, ortaöğrenimini Kopenhag’da tamamladı.

1900’de Christian Daily’nin muhabiri olarak L.Mylius-Erichsen’in yönettiği İzlanda seferine katıldı. 1902-1904 arasında Mylius-Erichsen’in Batı Grönland seferinde de yer alarak Kutup Eskimoları olarak bilinen ve dünyanın en kuzey bölgesinde yaşayan Eskimo kabilesiyle bir süre yaşadı. Henüz Hıristiyanlık’ı kabul etmemiş olan ve kendi gelenek ve göreneklerini korumakta olan Kutup Eskimo-ları’nın kültürlerini incelemeye ve etnolojik araştırma yapmaya başladı. 1905’te ve 1908’de Eskimolar üzerine iki kitap yayımladı.

1910’da Kuzey Grönland’da yaşayan Eskimolar arasındaki ticareti kolaylaştırmak ve araştırma merkezi olarak kullanmak amacıyla Cape York’ta “Thule” adını verdiği bir istasyon kurdu. 1912’de üç kişiyle birlikte Grönland’ın iç bölgesindeki buz tabakasını geçerek kuzeydoğu kıyısına vardı. Birinci Thule seferi olarak adlandırdığı bu seferin ardından altı kez daha Grönland’ın çeşitli bölgelerine Thule seferi düzenledi. Bu gezilerin en önemlisi olan dördüncü seferini, Eskimolar’ın ve Kuzey Amerika yerlilerinin Asya’dan göç eden kabilelerin soyundan olduğunu kanıtlamak amacıyla düzenledi. 1921-1924 arasında yaptığı bu seferde Grönland’dan Bering Boğazı’ na Eskimo tarzı araçlar ve köpeklerin çektiği kızaklar kullanarak gitmeyi başardı. Eskimo göç yollarını izleyerek Kuzey Kanada ve Alaska boyunca Bering Boğazı’na dek tüm Eskimo kabilelerini ziyaret etti ve etnolojik bilgi topladı. 1927’de bu.seferi anlattığı Across Arctic America (“Kutup Amerikası Boyunca”) adlı kitabını yayımladı.

Rasmussen daha sonraki seferlerinde de Grönland’ı incelemeyi sürdürerek Grönland’ın haritasını çizdi. Arkeolojik ve etnografık bilgiler topladı. Eskimo şarkıları, masalları ve mitolojisiyle ilgili yazılar yazdı ve çeviriler yaptı. 1932’de başlattığı son Thule seferi sırasında zatürreeye yakalandı ve Kopenhag’a dönüşünde öldü.

• YAPITLAR (başlıca): Eskimo Folk Tales, 1921, (“Eskimo Halk Masalları’ ’); Across Arctic America, 1927:(‘ ‘Kutup Amerikası Boyunca”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler