Edebi Şahsiyetler

Kjeld Abell Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ABELL, Kjeld (1901-1961)

Danimarkalı oyun yazarı. Döneminin siyasi ve ahlaki başkaldırılarım konu alan oyunlar yazmıştır.

25 Ağustos 1901’de, Ribe’de doğdu. Kopenhag Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Ailesindeki burjuva değerlere duyduğu tepkiyle Paris’e gidip ressamlığa başladı. Londra ve Kopenhag’da sahne dekorcusu olarak çalıştı. 1935’te sahnelenen ilk oyunu büyük ilgi toplayınca yazarlıkta karar kıldı. Alman işgali sırasında Naziler’e karşı oyunları yüzünden birkaç ay toplama kampında kaldı. Ünlü DanimarkalI yazar Kaj Munk’un Almanlar tarafından öldürülmesini protesto ettikten sonra Direniş Orgütü’ne katıldı. 1952’de Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. 5 Mart 1961’de, Kopenhag’da öldü.

Kjeld AbelPin büyük bir başarı kazanan ilk oyunu Melodien der blev voek, (“Yitik Ezgi”) yaşamının “ezgi”sini yitirmiş bir bürokratın otoriteyle ve düzenin kurallarıyla boğuşmasını yansıtıyordu, ikinci oyunu Eva aftjener sin barnepligt ise Hıristiyan öğretisindeki Havva’nın çağdaş Danimarka’da burjuva değerlerine sıkı sıkı sarılan bir ailede yeniden dünyaya gelişini ve yaşadığı şoku aktarmaktaydı. Alman işgali altında yazdığı oyunların en önemlisi, insanoğluna kötülük yapma durumunda olan bir insanın yaşam hakkının elinden alınıp alınamayacağına ilişkin bir tartışmayı içeren Anna Sophie Hedvig ’ dir. Yazar, kadın kahramanının bu yönde gerçekleştirdiği eylemin felsefi olarak doğruluğunu savunur. Oyun bu özelliğiyle direniş hareketini derinden etkilemiştir.

Tüm yazarlık yaşamı boyunca güçlü bir karşı ;ıkışı simgelemiş olan Abell, karmaşık insani sorunları renkli ve canlı bir çerçeve içinde vererek geniş seyirci kitlelerini etkileyebilmiştir.

•   YAPITLAR (başlıca): Melodien der blev voek, (“Yitik Ezgi”),- 1935; Eva aftjener sin barnepligt, 1936; Anna Sophie Hedvig, 1939; Judith, 1940; Dronnig gaar igen, 1943; Dage paaen sky, 1947;Den bla pekingeser, 1954.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler