Kimdir

Kingsley Amis kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Kingsley Amis kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1922) İngiliz şair ve romancı. Savaş sonrası dönemde, İngiltere’de aydınların so­runlarım mizah yoluyla ele almıştır. Londra’da doğdu. City of London School’u bitirdikten sonra Oxford Üniversitesi St. John’s College’a girdi. 1942-1945 arasında İngiliz ordusunda teğmen rütbesiyle görev yaptı. 1949’da savaş yüzün­den ara verdiği öğrenimini tamamladı. 1961’e değin University College of Swansea’de İngilizce dersleri verdi. 1961-1963 arasında Cambridge Üniversitesi’nde çalıştı. Emekli olduktan sonra kendini bütünüyle edebiyata verdi.

Amis, 1954 yılında yayımladığı ilk romanı Lucky Jim’le kısa sürede İngiltere’nin toplumsal mizah alanında önde gelen yazarlarından oldu. Günlük konuşmalarda deyim olarak kullanılacak kadar yay­gınlaşan bu ad, asil olarak doğmuş ve rahat mevkilere kurulmuş yüksek sınıfın karşısında orta ve emekçi sınıf kökenli aydınların tepkisini dile getiriyordu. Amis, daha sonraki romanlarında da İngiliz toplu­munda eski soylu sınıflarda bolca rastlanan yapaylığı, kaypaklığı ve ikiyüzlülüğü acımasızca eleştirdi. 1960’dan sonra yazın ürünlerinin toplumbilimsel açıklamalarına girişen kapsamlı incelemelere yöneldi.

İngiliz edebiyatında “Öfkeli Gençler” olarak tanımlanan ve toplumsal karşı çıkış temelinde bir araya gelmiş bir hareketin, adı en çok anılan üyesi olan Amis, özellikle Lucky Jim’le, bir önceki kuşağın değerlerine sert eleştiriler yöneltmiştir.

YAPITLAR: (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler