Edebi Şahsiyetler

King Crimson Tarihçesi, Üyeleri, Albümleri, Hakkında Bilgi

KİNG CRİMSON İngiliz pop müzik topluluğu. Progressi ve rock türünde önemli yapıtlar vermiştir.

1968’de davulcu Mike Giles ve gitarcı Robert Fripp tarafından kuruldu. Bas ve vokalde Greg Lake, üflemeli ve klavyeli çalgılarda lan McDonald ile birlikte 1969’da rock müziğinde progressive anlayışın bilinçli olarak uygulandığı ilk albümlerden biri olan At the Court of the Crimson King’i çıkardılar. Üflemeli çalgılarda Mel Collins’in, basta Pete Giles’in ve vokalde Greg Lake’in yer aldığı ikinci plakları İn the Wake of Poseidon’da bestelerin yapımını üstlenen Robert Fripp, kısa zamanda topluluğun “beyni” oldu.

Sonraki plakları Lizard, Collins ve Fripp’e piyanoda Keith Tippet, bas ve vokalde Gordon Haskell, davulda Andy McCulloch’un katılmasıyla çıktı. Islands’da. ise Haskell’m yerini Boz Burrell, Mc Culloch’un yerini de lan Wallace aldılar.

1973’te tüm üyeler ayrılınca Fripp bir anlamda King Crimson’ı yeniden kurdu. Kemanda David Cross, bas ve vokalde John Wetton, vurmalı çalgılarda Jamie Muir, en iyi rock davulcularından biri sayılan Bili Bruford ve Fripp’ten oluşan yeni kadrosuyla topluluk, yorumlarındaki ustalık ve yaratıcılık, birlikte sağladıkları uyumla, türünün başyapıtlarından biri haline getirdikleri Lark’s Tongues in Aspic’ı çıkardı. Bunu Muir’in ayrılmasından sonra Starless and Bible Black’m ABD’deki konser kayıtlarını içeren U.S.A. izledi. Daha sonraki plakları Red’in ardından topluluk dağıldı.

Özellikle Islands ve Lizard’da Collins, Tippet ve Fripp’in caza yaklaşan yorumlan, genelde tüm plaklarında var olan huzursuzluk havası, müziklerindeki patlamalar ve yenilikçiliklerinden ödün vermeyen tutumları King Crimson’u Progressive rock’ın en önemli topluluklarından biri yapmıştı.

Fripp 1981’de, daha önce toplulukta yer almış olan Bruford ve ABD’li iki genç müzisyenden basçı Tony Levin ve yeni kuşağın en iyi gitarcı ve vokalcisi Adrian Belew ile birlikte King Crimson’ı yeniden kurdu.

İlgili Makaleler