Edebi Şahsiyetler

Kenneth Noland Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NOLAND, Kenneth (1924 – 5 Ocak 2010)

ABD’li ressam. Geniş renk alanlarının ve düzgün yüzeylerin vurgulandığı Renk Alanı Resmi’nin (Color Field Painting) öncülerindendir.

10  Nisan 1924’te Kuzey Carolina Eyaleti’nde, Ashville’de doğdu. Sanat eğitimine 1946’da Black Mountain College’da başladı, 1948-1949 yıllarında Paris’te Zadkine Heykel Okulu’nda tamamladı. 1950’de Renk Alanı Resmi’nin oluşmasında etkin oldu. Washington’da Çağdaş Sanat Enstitüsü’nde ve Katolik Universitesi’nde, ayrıca Kanada’da Saskatc-hewan’daki Emma Lake Universitesi’nde dersler verdi.

Noland, sanat yaşamının başlarında içinde yer aldığı Soyut Dışavurumculuk (Abstre Ekspresyonizm) akımına bir tepki olarak 1950’lerde Morris Louis (1912-1962) ve Helen Frankenthaler (1928) ile birlikte Renk Alanı Resmi’ni geliştirmiştir. Tuvalin tümünü, akrilik boya kullanarak emdirme yöntemiyle renklendirdiği bu resimlerinde özellikle düzgün bir yüzey elde etmeye çaba göstermiştir. 1960’larda bu eğilimini daha ileri götürerek, renk alanlarının, kesin sınırlı, yalın geometrik biçimlerle tanımlandığı Hard Edge (Sert Kenar) akımının öncülüğünü yapmıştır. Ayrıca gene bu sıralarda çeşitli renkteki şeritleri yan yana getirerek eşkenar dörtgen, paralelkenar gibi geometrik biçimli tuvaller (shaped canvas) oluşturmaya başlamıştır. Bu tuvallerin bazılarında şeritleri düşey olarak, bazılarında ise V biçiminde zikzaklar oluşturacak biçimde düzenlemiştir. Noland, daha sonraları biçimlenmiş tuvalleri bırakarak, uzun dikdörtgen tuvaller üstüne yatay şeritler yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Yeşil Tarlada Ilık Bir Ses, 1961; Mach II, 1964; Ve Gene, 1964; Başlıksız (Zikzak), Waddington Galerileri, Londra.

İlgili Makaleler