Nedir ?

Kemikler Nedir, Neden Oluşur, Yapısı, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Kemikler bir nevi insan vücudunun bastonlarıdırlar. Kemik, organik ve mineral maddelerin bir karışımıdır. Yani kemik, kollojen adlı fibröz bir proteinle apatite adlı minerali teşkil eden minik kalsiyum fosfat kristallerinden oluşur. Bir kemiği asite batırarak apatite’e uzaklaştırırsanız kemik o kadar elastik bir hale gelir ki onu bir sicim gibi büküp düğüm atılabilir. Öte yandan, eğer kollojen tahrip edilirse, kemik çok kırılgan bir hale dönüşür. Mineraller kemiğe sertliğini verirken kollojen de sağlamlığı temin eder.

Doğumdan önce ve çocuklukta kemikler daha yumuşaktır. Bunun sebebi kıkırdak dokusunun henüz kemikleşmemesidir. 25 yaşına kadar bu sertleşme süreci devam eder.

Sertleşme sürecinden sonra kemiklerin % 70’i sert ve cansız maddelerden, % 30’u da canlı dokulardan oluşur. Bazı kıkırdak dokular ise kemikleşmezler. Gırtlak, burun ve kulaklardakiler bu tür kıkırdaklardandır. Çoğu insanın 12 çift kaburga kemiği vardır. Her 20 insandan birinde ise 13 çift mevcuttur. Bazı insanlarda ise sadece 11 çift bulunur.

Vücudumuzda 206 tane kemik vardır. Aslında bu kemikler yeni doğan bebeklerde 350 tanedir. Bebek her doğoma sürecine girdiğinde bu kemikler birleşerek kemik sayısını azaltırlar. Bu birleşen kemikler uzun kemikleri meydana getirirler. Vücudumuzda yaklaşık 206 tane kemik mevcut olmasına rağmen 70 kilogram ağırlığında bir insanın iskeleti 7 kilogram kadar bir ağırlığa sahiptir. Aynı ölçülerdeki bir çelik çatı 4 – 5 kat daha ağırdır. İnsan kemikleri ağırlıklara mukavemette granit kadar sağlamdır. Kibrit kutusu kadar bir blok, dokuz tona mukavemet edebilirki bu, betonunkinden 4 kat daha fazladır.

Kemik oluşumunu etkileyen faktörler

  • Hormonlar (kalsitonin)
  • Dengeli beslenme
  • Mineraller (kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum)
  • Genetik faktörler
  • D vitamini

İlgili Makaleler