Kimdir

Kemal Ahmet Arû kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Kemal Ahmet Arû kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1912) Türk mimar ve kent plancısı. Uygu­lamaları ve eğitim alanındaki çalış­malarıyla Türkiye’de kent planlama­sının gelişiminde etkili olmuştur. İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nde eğitim gördü, 1937’de mezun oldu. 1940’ta (bir süre sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönüştürülecek olan) Yüksek Mühendis Mektebi’nde şehircilik hocası olarak çalışmaya başladı. 1950’de profesör oldu, aynı yıl Şehircilik Kürsüsü başkanlığına seçildi. Mimarlık Fakültesi dekanlığı da yaptı. Kimi yabancı üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı.

Etkinlikleri çeşitli alanlara yayılır. Bir yandan kent planlamasıyla ilgili tasarım ve uygulamalar yap­mış, bir yandan da birçok yapı ve tesis gerçekleştir­miştir. Bu sırada öğretim görevini kesintisiz sürdür­müştür. Bunların yanı sıra eski mimarlık yapıtları, mimarlık ile kent tasarımının güncel sorunları üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Ayrıca çeşitli kent tasa­rımı ve mimarlık yarışmalarına katılmış, birçok ödül kazanmıştır. 1940’larda başladığı meslek yaşamını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra da sürdürmektedir.

Arû, Türkiye’de kent tasarımının ayrı bir konu olarak önemini vurgulayan ve bu alanda çalışmalar yapan ilk mimarlardan biridir. Berlin’de açmış olduğu Türk Şehirleri Sergisi bu alandaki ilk önemli girişim­lerden biri sayılır. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde, başta Isparta, Kayseri, Söke, Tekirdağ, Kars ve Tokat olmak üzere birçok yerleşim merkezini kapsayan tasarım ve uygulamalarıyla kent planlaması girişimle­rinin yaygınlaşmasında çok etkili olmuştur. Ayrıca 1945’te Ödemiş, 1948’de İzmit, 1952’de İzmir imar planı yarışmalarında arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı projeler birinci seçilmiştir. 1971’de Diyarbakır Üni­versitesi Kampüsü yarışmasında birinci olan ve bir ekip çalışmasıyla hazırlanan proje de önemli kent tasarımı çalışmalarından biridir.

Kent planlaması sorunlarıyla yoğun olarak ilgi­lenmesi, Arû’nun mimarlık çalışmalarına da yansımış­tır. Tek bir yapının tasarımından farklı olarak, bütün bir çevrenin sorunlarının çözümlenmesine yönelik projeler 1950’lerde özellikle 1960’tan sonraki dö­nemde giderek önem kazanmıştı. Arû’nun bu türdeki ürünlerinin örnekleri arasında 1947’de ve 1954’te yaptığı Birinci ve Dördüncü Levent Konut Siteleri bulunmaktadır.

YAPITLAR (başlıca):

Kent planı:

Yapı:

Kitap:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 9. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler