Tarihi Şahsiyetler

Keir Hardie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HARDİE, James Keir (1856-1915)

İngiliz siyaset adamı. İşçi Partisi’nin kurucularındandır.

15 Ağustos 1856’da İskoçya’nm Lanarkshire Kontluğu’nda Holytown yakınlarındaki Legbrannock’ta doğdu, 26 Eylül 1915’te Glasgow’da öldü. Bir çiftlikte hizmetçilik yapan Mary Keir ile maden işçisi William Aitken’in evlilik dışı oğluydu. Soyadını aldığı üvey babası David Hardie dülgerdi. Çocukluğu yoksulluk içinde geçen Hardie, 7 yaşında çalışma yaşamına atıldı ve hiç okula gidemedi. 10 yaşındayken kömür madenlerinde işçilik yapmaya başladı. Gençliğinde kendisini geliştirmek için çok sayıda kitap okudu. Keskin zekâsı ve sağlam kişiliği ile arkadaşları arasında sivrildi ve toplumsal sorunlarla ilgilenmeye başladı. 1879’da bir grevin örgütlenme çalışmaları içinde yer aldığı için işinden atıldı ve Lanark bölgesinin maden sahipleri tarafından kara listeye alındı. Bu olaydan sonra Ayr’a yerleşen Hardie, Lanarkshire maden işçileri sendikasına sekreter seçildi.

1881’den sonra bir yandan ülke çapında maden işçileri sendikalarının kurulması için çalışırken, diğer yandan geçimini sağlamak için gazetecilik yaptı. 1882-1886 arasında Cumnock News adlı bir dergiyi yönetti. 1886’da İskoç Madenciler Federasyonu’nun sekreterliğine seçildi. 1887’de The Miner (Madenci) adlı işçi gazetesini yayımlamaya başladı. Aynı dönemde, işçi sınıfının grev mücadelesiyle sınırlı bir iktisadi mücadele ile haklarını elde edemeyeceğini görerek siyasetle ilgilenmeye başladı. 1888’de bağımsız işçi adayı olarak sosyalist bir programla Midlanark seçim bölgesinden Avam Kamarası seçimlerine katıldıysa da, seçimleri kazanamadı. Aynı yıl İskoçya İşçi Partisi’ni kurdu. 1889’da yayımlamaya başladığı La-bour Leader (İşçi Önderi) Batı İskoçya’da yayımlanan ilk sosyalist gazete oldu.

Temmuz 1889’da Paris’te toplanan II.Enternas-yonal’in Kuruluş Kongresi’nde, İskoçyalı madencilerin temsilcisi olarak 22 Britanya delegesinin arasında yer aldı. 1892’de bağımsız bir sosyalist programla South West Ham’dan milletvekili seçilerek Avam Kamarası’na giren Hardie, Ocak 1893’te Bağımsız İşçi Partisi’nin (BİP) kuruluşunda önemli rol oynadı. 1895’e değin süren ilk milletvekilliği sırasında, gerek parlamento içinde, gerekse parlamento dışında yürüttüğü yoğun propaganda etkinliği ile BİP’in savunduğu görüşlere işçiler arasında yandaş kazanmaya çalıştı.

İlgili Makaleler