Tarihi Şahsiyetler

Kazım İnanç Kimdir Hayatı

Kazım İnanç. Asker ve siyasetçi (Diyarbakır 1880-Ankara 21 Eylül, 1938).

Diyarbakırlı Kâzım olarak tanındı. Harbiye’yi bitirdikten sonra 1911-1912 yıllarında Alman ordusunda eğitim gördü.

Çanakkale Savasları sırasında Seddülbahir savaşlarına katıldı. Mondros ateşkesinden önce Yıldırım Orduları kurmay başkanlığı yaptı.

Mondoros Mütarekesinin imzalanmasından hemen sonra Genelkurmay başkan yardımcısı vekiliydi ve bu görevi sırasında Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışında önemli yardımları oldu; Mustafa Kemal, göreviyle ilgili
talimatı Albay Kazım Bey’e yazdırmış bu yetkilerin saptanmasında ve genişletilmesinde, o günlerde Genelkurmay’da görevli olan ve Cevat Çobanlı paşa ile Albay Kazım Bey’in rolü büyük olmuştur.

Görevinden alınınca 1920 Haziran’ında Kurtuluş Savaşına katılmak üzere Ankara’ya gitti ve Batı Cephesi Komutanlığı bölgesinde güvenlik ve asker alma işlerini yürütmekle görevlendirildi. Milli Savunma Bakanlığı’nda Müsteşarlık, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda 6. Kolordu komutanıydı ve 9. Kolorduda da komutanlık yaptı. 1925’te Korgeneral rütbesiyle Şeyh Sait İsyanı’nı bastıran 3. Ordu’nun komutanıydı. 1926-1931 yılları arasında da Samsun valiliği yaptı. Daha sonra IV.ve V. dönem İzmir milletvekilliği yapmıştır.

İlgili Makaleler