Edebi Şahsiyetler

Kateb Yacine Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

YACINE, Kateb (1929 – 28 Ekim 1989)

Cezayirli yazar. Ülkesinin sömürge konumunu şiirsel bir gerçekçilikle işlemiştir.

Konstantin’de, doğdu. Aydın, okumuş bir aileden geliyordu. On altı yaşında siyasal gösterilere katıldığı için tutuklandı. 1946’da ilk yapıtı olan Soliloques (“Söylenmeler”) adlı şiir kitabını yayımladı. Le cadavre encercle (“Çember İçine Alman Ceset”) adlı oyunu 1958’de Paris’te sahnelendi. Oyunda Cezayir’in sömürge olmasının sorunlarını coşkulu bir duygusallıkla ve öncü bir yaklaşımla dile getiriyordu.

Yetiştiği Fransız kültürü ve benimsediği Cezayir milliyetçiliği arasında bölünmüş bir kişiliği olan Yacine, yapıtlarında sömürgeciliğe karşı çıkmış, halkının yaşadığı dramı ölümsüzleştirmiştir. Bağımsızlık savaşı sırasında Cezayir halkının dünya ile her türlü ilişkisinin kesilmesinin korkunçluğunu, şiddete karşı çıkan bir şiddeti, sömürgeciliğin korkunç sonuçlarını acımasız, acı bir dille ve evrensel bir anlatımla işlemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Soliloques, 1946, (“Söylenmeler”); Le cadavre encrcle, 1954, (“Çember içine Alman Ceset”). Oyun: Le cadavre encercle, 1959, (“Çember İçine Alınan Ceset”); La poudre D’intelligence, 1959, (“Zekâ Tozu”); Les âncetres redoublent de ferocite, 1959, (“Ataların Yinelenen Vahşeti”). Roman: Nedjma, Le polygone etoile, 1966, (“Yıldızlı Çokgen”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler