Edebi Şahsiyetler

Kate Millett Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MILLETT, Kate (1934)

ABD’li yazar ve heykelci. Kadınların özgürlüğü hareketinin önde gelen adlarındandır.

Katherine Murray Millett 14 Eylül 1934’te Minnesota Eyaleti’nde, St.Paul’da doğdu. Ailesi İrlanda kökenli idi. Sert ve tutucu bir babanın baskısı altında büyüdü. 1956’da Minnesota Üniversitesi’ni bitirdi. 1956-1958 arasında İngiltere’de Oxford Üniversitesi’ nde lisansüstü öğrenimini tamamladı. Bir yandan da heykel yapmaya başlamıştı. 1961’de çağrılı olarak Japonya’ya gitti. Tokyo’da açtığı ilk sergisini ABD ve Almanya’daki sergiler izledi. Japonya dönüşünde Columbia Üniversitesi’nde doktora çalışmasına başladı. Aynı zamanda kadınların özgürlüğü hareketinin en etkin kuramcıları ve önderleri arasında idi. Sınırsız bir cinsel özgürlüğün savunuculuğunu yapıyor, bu konuda düzenlenen tüm toplantılara, yürüyüşlere katılıyordu. 1970’te doktorasını tamamladı. Aynı yıl adını en çok duyuran yapıtı Sexual Politics (Cinsel Politika) yayımlandı. Bu arada 1958’den başlayarak birçok okulda öğretmenlik yaptı. Ayrıca Sacramento’ da California Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev aldı. 1970’lerden sonra heykel çalışmalarının yanma resmi de katarak daha çok sanata yöneldi.

Millett’e göre, erkeklerin yerleştirdikleri kültüre ve ataerkil değerlere karşı tüm feministlerin birleşerek savaşması gerekir. Erkeklerin “sınıfsal” baskısı altındaki kadınlar iktisadi özgürlüklerini elde etmeli ve cinsel konulardaki tüm kısıtlamaları kaldıracak bir “cinsel devrim”i gerçekleştirmelidirler.

•    YAPITLAR (başlıca): Sexual Politics, 1970, (Cinsel Politika, 1973); The Prostitution Papers, 1973, (Sokak Kadınları, 1975); Flying, 1974, (“Uçuş”); Sita, 1977.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler