Tarihi Şahsiyetler

Karl Wilhelm von Nageli Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NAEGELI, Karl Wilhelm von (1817-1891)

İsviçreli botanik bilgini. Bitki anatomisi, özellikle bitki hücreleri üzerindeki çalışmalarıyla 19. yy’ın önde gelen botanikçilerindendir.

27 Mart 1817’de Zürich yakınlarındaki Kilchberg’de doğdu,10 Mayıs 1891’de Münih’te öldü.Babası gibi hekim olmaya karar vermişken, doğabilimlerine, özellikle botaniğe duyduğu ilgi ağır basınca, 1839’da Zürich Üniversitesi’ndeki tıp öğrenimini yarım bırakıp botanik okumak üzere Cenevre Üniversitesi’ne geçti ve Candolle’ün öğrencisi oldu. 1840’ta doktora derecesini aldıktan ve bir süre Berlin’de Hegel’in felsefesini inceledikten sonra, 1842’de Jena’va giderek, hücrebilimin öncülerinden Schleiden ile birlikte çalıştı. 1845-1852 arası Zürich Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev alan Naegeli, 1852’de Almanya’ya geçerek önce Freiburg Üniversitesi’nde, 1857’de de yaşamının sonuna değin çalışacağı Münih Üniversitesinde botanik profesörlüğünü üstlendi.

Doktorasını aldıktan kısa bir süre sonra, çiçektozu oluşumuna ilişkin önemli bir araştırmasını yayımlayan Naegeli, özellikle Schleiden ile birlikte yaptığı çalışmalardan sonra, hücrebilimin (sitoloji) en önemli gözlemcilerinden biri oldu. Mikroskopla gerçekleştirdiği titiz çalışmaları sonucunda hücre ve çekirdek bölünmesini ayrıntılarıyla inceledi, kromozom olduğu ve kalıtım mekanizmasında temel rol oynadığı sonradan anlaşılacak olan yapıları gözlemledi. Kalıtım mekanizması konusunda yanlış bir kuram geliştirmiş olmakla birlikte, özellikle Schleiden’in, yeni hücrelerin hücre çekirdeği yüzeyinden kaynaklandığına ilişkin savını çürüten gözlemleri ve sitoplazmamn hücrenin yaşamındaki önemini vurgulamasıyla, hücrebili-me önemli katkıda bulundu.

İlgili Makaleler