Tarihi Şahsiyetler

Karl Radek Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

RADEK, Karl (1885-1939)

Avusturya asıllı SSCB’li siyaset adamı ve gazeteci. 1917 Ekim Devrimi öncesinde ve sonrasında devrimci propaganda etkinlikleri yürütmüştür.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde bulunan Galiçya’da Lemberg’de (bugün Ukrayna’da Lvov) doğdu.Ölüm tarihi kesin değildir. Nerede öldüğü bilinmemektedir. Asıl adı Kari Bernhardovich Sobelsohn’dur. Yahudi bir aileden geliyordu. Krakovi (Krakow) ve Bern üniversitelerinde öğrenim gördü. 1901’de Polonya ve Lituanya Krallığı Sosyal Demokrat Partisi’ne üye oldu. Etkin olarak katıldığı 1905 Devrimi’nin ardından 1906’ya değin Rusya’da tutuklu kaldı. Daha sonra Polonya’ya dönerek Polonya Sosyalistleri’nin Czenuony Sztandar (Kızıl Bayrak) adlı gazetesinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1907’de Almanya’ya geçerek Alman Sosyal Demokrat Partisi’ne girdi ve partinin sol kanadının yayın organları olan Leıpzeiger Volkszeitung ve Bremer Bürgerzeitung un yazı kurullarında yer aldı. I. Dünya Savaşı sırasında İsviçre’ye yerleşti ve Bern’de yayımlanan günlük bir gazetede makale yazarı olarak çalışmaya başladı.

Savaşa karşı çıkan Sosyalistler’in Eylül 1915’te İsviçre’nin Zimmerwald kentinde topladıkları sosyalist konferansa katılan Radek, konferansın ardından Lenin ve Zinoviev’le birlikte Zimmerwald Solu Sürekli Bürosu’nda yer aldı ve bu grubun Vorbote (Haberci) adlı gazetesini yönetti. Nisan 19l6’da Zimmerwald’ciierin ikinci konferansı olan Kienthal Konferansı’nın toplanmasına katkıda bulundu. Rusya’da 1917 Şubat Devrimi’nin gerçekleşmesinin ardından,ülkesine dönen Lenin’e eşlik etti. Ancak Geçici Hükümet tarafından Rusya’ya girmesi engellendiğinden Stockholm’de kaldı ve RSDİP-B’nin (Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi-Bolşevik) Yurt Dışı Bürosu’nda görev alarak Avrupalı Sosyalistler arasında Bolşevikler’in görüşlerinin propogandasını yapmak üzere Almanca ve Fransızca haftalık bir bülten yayımlamaya baladı. 1917 Ekim Devrimi’nin ardından Rusya’ya gitti.

İlgili Makaleler