Edebi Şahsiyetler

Karl Mittermaier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MİTTERMAİER, Karl (1787-1867)

Alman, hukukçu. Alman ceza hukukunda köklü reformlar yapılmasını sağlamıştır.

Kari Joseph Anton Mittermaier 5 Ağustos 1787’de Münih’te doğdu, 28 Ağustos 1867’de Heidel-berg’te öldü. Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra 1811-1819 arasında Landshut, 1819-1821 arasında da Bonn üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Büyük ceza hukukçusu Paul Feuerbach’ın yanında çalıştı. 1821’den ölümüne değin Heidelberg Üniversitesi’nde verdiği derslerle uluslararası düzeyde ün kazandı. 1831’de Baden Dieti’ne (meclis), 1848’de de Frankfurt’taki Ulusal Meclis’e girdi.

Mittermaier ceza yasalarının zamanın koşullarına göre değişmesi gerektiğini öne sürerek idam cezasının kaldırılmasını savundu. Fransız hukuk sisteminde olduğu gibi açık duruşma, iddia ve savunma makamlarının eşit temsili ve kanıtların serbestçe değerlendirilmesi ilkelerine dayalı olarak cezai yargılama usullerinde reform yapılması için çalıştı. Jüri sisteminin benimsenmesi görüşünü ortaya attı. Son yıllarında hapishane reformu üzerinde durarak Alman ceza sisteminin insancıllaştırılması için çaba gösterdi. Amerikan sisteminde olduğu gibi tek kişilik hücre sistemi uygulamasını ve hapishane sonrası yaşantıya ayak uydurmasını kolaylaştırmak amacıyla hükümlülerin İrlanda’da olduğu gibi gündüzleri bir arada çalıştırılmalarını savundu.Mittermaier aynı zamanda çağdaş karşılaştırmalı hukukun kurucularından biri olarak Alman hukuk bilimini soyutlanmış durumundan çıkarıp diğer ülkelerin, özellikle de İngilizce konuşulan ülkelerin kuram ve uygulamasıyla ilişkiye sokmayı bir görev olarak gördü. Bu konuda pek çok makale yazmanın yanı sıra Batı Avrupa’daki bütün ülkeleri dolaşıp önemli hukukçularla yakından tanıştı.

Almanya’da 1848’den sonra çıkan ceza yasalarının hemen hemen tümü ya onun yardımıyla yapılmış ya da onun eleştirilerinin damgasını taşımıştır. Birçok yöreden kendisini dinlemeye gelen genç hukukçular üzerinde derin bir etkisi olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Die Lehre vom Beweise im deu-tscben Strafprozesse,%H,(“Alman Cezai Yargılama Usullerinde İspat Öğretisi”); Grundsâtze des gemeinen deu-tschen Privatrechts,2 cilt,l 846-1847, (“Alman Özel HukukununTemelleri”); Die Todesstrafe, 1862, (“Ölüm Cezası”); Erfabrungen über die Wırksamkeit der Schmurge-richte in Europe und Amerika, 3 cilt, 1864-1865, (“Avrupa ve Amerika’da Jürilerin Etkililiği Üzerine Deneyimler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi