Filozof Biyografileri

Karl Marx Kimdir, Hayatı, Kitapları, Felsefesi, Hakkında Bilgi

MARX, Karl (1818-1883)

Alman iktisatçı, düşünür ve siyaset adamı. Kendi adıyla anılan okulun öğretisiyle uluslararası sosyalist hareketi etkilemiş ve bu hareketin başlıca önderlerinden biri olmuştur.

5 Mayıs 1818’de Rhine Eyaleti’nin Trier kasabasında doğdu, 14 Mart 1883’te Londra’da öldü. Yahudi asıllı bir avukat olan babası, Marx altı yaşında iken Protestanlık’ı benimsemişti. 1830’da girdiği Trier’de-ki Friedrich-Wilhelm Gymnasium’dan 1835’te mezun oldu. Aydın ve liberal düşünceli aile çevresinin sağladığı ortam içinde çok genç yaştan itibaren felsefeye ve sosyal konulara karşı yoğun bir ilgi göstermeye başladı. Önce Bonn’da, sonra Berlin Üniversitesi’nde hukuk, felsefe ve tarih okudu. 1841’de Jena Üniversitesi’ne “Demokritos ve Epikuros’un Doğa Felsefeleri Arasındaki Fark” konulu tezini sunarak felsefe doktoru oldu.

Berlin Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda ileri düşünceli aydınların büyük bölümü, “Genç Hegelci-ler” diye anılan grupta toplanmışlardı. Baskıcı Prusya yönetimi ise bu grubun üniversiteler içindeki etkinliğine son vermeye çalışmaktaydı. Ludwig Feuerbach, -henüz Hegel’in solcu bir izleyicisi iken 1832’de Üniversiteden atılmış; Marx’m Berlin Üniversitesi’ne kaydolduğu 1836’da eski kürsüsüne dönmesi engellenmişti. Marx’ın doktorasını tamamladığı yıl, bir diğer Genç Hegelci filozof olan Bruno Bauer de Berlin Üniversitesi’nden uzaklaştırılmıştı. Bu koşullar altında Manc, öteden beri istediği akademik mesleğe girmekten vazgeçti.

1842’de siyasi iktidara muhalif çevrelerce Köln’ de çıkarılan Rheinische Zeitung gazetesinde yazarlığa başladı ve birkaç ay içinde gazetenin belli başlı yazarlarından biri oldu. Gazetenin radikal demokrat tutumu 1843 yılı ortalarında hükümet tarafından kapatılmasına yol açtı. Aynı yıl Jenny von Westpha-len ile evlendi ve Paris’e yerleşti. Burada Alman mülteci işçi ve zanaatçılarının kurduğu Doğrular Birliği’nin önderleriyle ve Fransız Ütopik Sosyalistlerinden Cabet, Blanc, Proudhon, Rus siyasetçilerinden Bakunin gibi kişilerle tanıştı. 1844’te A.Ruge ile birlikte yayımladığı ancak sadece bir sayı çıkabilen Deutsch-Französische Jahrbücber’in çalışmaları sırasında ilk kez 1842’de tanışmış olduğu ve daha sonra mektuplaştığı Friedrich Engels ile yeniden buluşması, bir yaşam boyu sürecek olan derin dostluğun ve verimli düşün arkadaşlığının başlangıcı oldu.

İlgili Makaleler